Dit zijn dé 20 meest schaarse beroepen in 2023 in Nederland

0

Krapte alom op de arbeidsmarkt. Maar welke beroepen zijn nu het meest schaars? Dan prijkt de elektricien – met afstand – op nummer 1. Welke functies staan er verder in de top 20?

Nederland kampt niet alleen met flinke personeelstekorten, maar ook al langere tijd met een stroomtekort. Zelfs de Efteling heeft er deze winter mogelijk last van. De hele energietransitie dreigt er vertraging door op te lopen. Maar krapte op de arbeidsmarkt en op de energiemarkt gaan hier hand in hand. Want als je dan eenmaal een stroomaansluiting hebt, wie gaat het dan vervolgens voor elkaar krijgen? Op de lijst met meest schaarse beroepen staat de elektricien namelijk met afstand bovenaan.

Een gemiddelde actief baanzoekende elektricien voor gebouwaansluitingen kan kiezen uit maar liefst 137 open vacatures (in 1 jaar). Andere zéér schaarse beroepen zijn in Nederland momenteel de productcontroleurs voedingsmiddelen en dranken (waarbij iedere actief baanzoekende de keuze heeft uit maar liefst zo’n 117 open vacatures), en de applicatieprogrammeurs (bijna 79 vacatures per baanzoekende). Deze 3 beroepen hebben een ruime voorsprong op de andere meest schaarse beroepen, zoals die zijn berekend door het Rotterdamse Intelligence Group, op basis van cijfers uit datadashboard Giant.

De top-20 meest schaarse beroepen

 1. Elektriciens gebouwaansluitingen (137:1)
 2. Productcontroleurs voedingsmiddelen en dranken (117:1)
 3. Applicatieprogrammeurs (79:1)
 4. Verpakkings-, bottel- en etiketteringsmachinebedieners (48:1)
 5. Isoleerders (44:1)
 6. Plaatwerkers (39:1)
 7. Dakdekkers (39:1)
 8. Procesoperators chemische installaties (35:1)
 9. Machinestellers en -bedieners metaalproduktvervaardiging (35:1)
 10. Metaalpolijsters, -slijpers en gereedschapslijpers (32:1)
 11. Constructiewerkers (32:1)
 12. Meubelmakers (27:1)
 13. Elektrotechnici (27:1)
 14. Lassers en snijders (27:1)
 15. Verf- en lakspuiters (26:1)
 16. Monteurs industriële en landbouwmachines (26:1)
 17. Hulparbeiders weg- en waterbouw (26:1)
 18. Werkvoorbereiders, productieplanners en orderbegeleiders (26:1)
 19. Machinestellers en bedieners van houtbewerkingsmachines (25:1)
 20. Bodes, kruiers en bestellers (24:1)

Slimme handjes

Veel technische en industriefuncties dus, in de lijst met meest schaarse beroepen. Dat valt ook Intelligence Group-CEO Geert-Jan Waasdorp op. ‘De slimme handjes en blue collar workers zijn extreem schaars. En de grap is, niemand weet meer precies hoe ze die moeten werven. Dat is overigens een internationaal probleem. Recruiters weten nauwelijks meer hoe ze mensen moeten werven als ze geen LinkedIn, Google of Meta kunnen gebruiken. En blue collar workers zijn op deze kanalen sterk ondervertegenwoordigd en bijna niet in beweging te brengen.’

Dat nog los van het feit dat de arbeidsmarktactiviteit en -mobiliteit van deze doelgroepen sowieso erg laag is, zoals hij constateert. ‘Meer doelgroepkennis en kennis van andere en alternatieve wervingsmethodieken zijn dan ook essentieel’, concludeert Waasdorp. ‘Denk aan zichtbaarheid op mbo-campussen, referrals, zelf opleiden, actief flyeren, inzet van printadvertenties en promotieteams.’

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer