Groei in werkgelegenheid, meer personeelsadvertenties

0

De werkgelegenheid in Nederland groeit. Het aantal personeelsadvertenties is afgelopen kwartaal met 13% gestegen ten opzichte van vorig kwartaal.

De stijging is 11% vergeleken met het eerste kwartaal 2014. Dit blijkt uit de laatste European Job Index van recruitmentorganisatie Robert Walters.

Vacatures accounting en finance
In accounting en finance, waar een stijging was van 19% ten opzichte van vorig jaar en van 17% sinds Q4, is er een aanhoudende vraag naar professionals nu het vertrouwen van kandidaten groeit en bedrijven in reactie op de positieve marktdynamiek voorzichtig uitbreiden.

Management- en secretariële functies
Het groeiend ondernemersvertrouwen blijkt ook uit het aantal geadverteerde vacatures voor managementposities, dat dit kwartaal met 15% steeg, waarbij er met name een vraag was naar middenkader en senior management.

Ook het aantal vacatures voor secretariële functies en business support (bijvoorbeeld inside sales, ordermanagement en klantenservice) neemt zeer snel toe, met zo’n 38% vergeleken met vorig jaar en 14% sinds Q4 2014. Bedrijven zijn vooral op zoek naar kandidaten die naast Engels en Nederlands ook andere talen spreken.

Minder vacatures banken
In de bancaire sector zijn er nog steeds de nodige uitdagingen, omdat zowel in retail als private banking het aantal medewerkers wordt teruggebracht. Er waren 10% minder personeelsadvertenties ten opzichte van Q1 2014, en dat was vorig kwartaal nog 20% minder dan het jaar ervoor, wat erop wijst dat er over de gehele linie minder ontslagen zijn. De sector ligt echter nog steeds onder vuur na een aantal geruchtmakende zaken, waarbij de beloningen van bestuurders onderwerp van discussie waren in de media en de politiek.

IT- en HR-functies
IT blijft koploper op gebied van het aantal geadverteerde vacatures en met een stijging van 14% vergeleken met vorig jaar houdt de groei van de sector aan.
Ook in HR waren er 14% meer vacatures. Door de verbeterde macro-economische omstandigheden waren er in de maakindustrie 24% meer vacatures. De vastgoed- en bouwsector toont ook significante groei met een stijging van 112% in het aantal geadverteerde vacatures vergeleken met Q1 2014.

Herstel arbeidsmarkt
Rob Vermaak, Managing Director van Robert Walters: ‘Het vertrouwen in het herstel van de markt neemt toe en dit vertaalt zich in een vraag naar professionals op alle niveaus. Kandidaten zijn bovendien sneller geneigd om van baan te veranderen en staan open voor nieuwe mogelijkheden. We zien dat ook starters en professionals met minder dan drie jaar ervaring vertrouwen hebben in hun kansen op de arbeidsmarkt, en dat is een positief signaal.’


Bron: Robert Walters

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer