Mogelijk voorjaarsoverleg Flexwet

0

Het kabinet is bereid dit voorjaar met sociale partners (vakbonden en werkgeversorganisaties) in overleg te gaan over een aantal zaken, zoals de gevolgen van de nieuwe ‘flexwet’.

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) zei dat donderdag in een debat in de Tweede Kamer. Vooral het CDA, en vervolgens ook de ChristenUnie, hebben het kabinet opgeroepen tot zo’n voorjaarsoverleg. Asscher zei dat hij de sociale partners zal vragen of ze zo’n overleg willen.

‘Spanningen in de polder’
Het overleg zal wat het CDA betreft gaan over de ‘spanningen in de polder’, twee jaar nadat het kabinet met de sociale partners een omvangrijk akkoord sloot. Ook de gevolgen van Asschers nieuwe Wet Werk en Zekerheid (de ‘flexwet’) voor uitzendkrachten en freelancers moeten in het voorjaarsoverleg aan de orde komen.

Flexibilisering arbeidsmarkt
‘Wij zien een uitnodiging tegemoet’, aldus de werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland over een eventueel voorjaarsoverleg. Ook voorzitter Ton Heerts van vakbond FNV liet in reactie weten een uitnodiging af te wachten. Volgens CNV-voorzitter Maurice Limmen is een onderwerp dat zeker aan de orde moet komen ‘het tegengaan van de verdergaande flexibilisering van de arbeidsmarkt’. ‘Want die zorgt er nu voor dat niet alleen banen aan de onderkant van de arbeidsmarkt maar ook banen voor de middenklasse worden uitgehold’, aldus Limmen.

Minimumjeugdloon
Asscher zei verder in de Kamer dat hij voor Prinsjesdag met een notitie komt over het wettelijk minimumjeugdloon, waarover de laatste tijd de discussie is opgelaaid. Vooral FNV voert campagne voor een verhoging van dit loon voor werkende jongeren tot 23 jaar. Jongeren van achttien verdienen nu vaak maar de helft van jongeren van 23, voor het zelfde werk. Asscher zei in zijn notitie onder meer te zullen kijken naar de effecten van een verhoging en naar vergelijkbare situaties in het buitenland. In Duitsland, bijvoorbeeld, is het minimumjeugdloon al verhoogd.


Bron: ANP

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer