Groei vacatures in 3e kwartaal

0

De vraag naar personeel (aantal vacatures) is ondanks de zomerperiode in het 3e kwartaal met 3% gestegen ten opzichte van het kwartaal ervoor.

Dat blijkt uit de Arbeidsmarktrapportage Q3 2016 van Matchcare, dat is gebaseerd op vacatureaantallen.

5 opvallende conclusies uit dit rapport zijn:

 1. In Noord-Holland is het aantal vacatures in het 3e kwartaal ten opzichte van het vorige kwartaal het sterkst gestegen (+10%). De afgelopen periode telde Noord-Holland 83.384 vacatures. De 5 provincies Noord- en Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant en Gelderland zijn goed voor ongeveer 80% van alle vacatures.
 2. Van alle online gepubliceerde vacatures komt 30% direct van werkgevers; 70% wordt dus door intermediairs (uitzend- of werving & selectiebureaus) aangeboden. Randstad voert met 13.633 vacatures in het 3e kwartaal de top-20 van intermediairs aan, gevolgd door Tempo-Team (11.928 vacatures).
 3. In het 3e kwartaal is de vraag naar hoger en wetenschappelijk geschoolde gedaald ten opzichte van het kwartaal ervoor. Het aantal vacatures voor functies op elementair niveau (ongeschoold) is daarentegen relatief sterk gestegen. In absolute aantallen was  de grootste groei in vacatures op middelbaar niveau (110.967). Nog altijd zijn de meeste vacatures ontstaan op HBO-niveau (116.532).
 4. Net als in het kwartaal ervoor zijn in het 3e kwartaal MBO-niveau de meeste vacatures zijn ontstaan binnen Administratie en klantenservice, en op HBO-niveau binnen de ICT.
 5. Gekeken naar vakgebied valt de relatieve stijging ten opzichte van het vorige kwartaal op bij Schoonmaak en beheer. In absolute aantallen is de toename in de Bouw opmerkelijk, met ruim 1500 vacatures meer dan in het vorige kwartaal. Over langere termijn valt de stijging op bij Vervoer en transport en ook bij Recreatie, sport en toerisme.


De top-10 meest gevraagde beroepen volgens de Arbeidsmarktrapportage Q3 2016 van Matchcare zijn:

 1. Software developer
 2. Onderhoudsmonteur (machines)
 3. Medewerker klantenservice
 4. Verkoper winkel
 5. Commercieel medewerker
 6. Productiemedewerker
 7. Verpleegkundige
 8. Accountmanager
 9. Magazijnmedewerker
 10. Supervisor bouwbedrijfmedewerkers

Bron: Matchcare

 

Lees ook: Vijf feiten over de actuele vacaturemarkt

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer