Voor een kwart van de ICT-bedrijven in Nederland geldt dat zij op dit moment minder kunnen produceren omdat er te weinig personeel is.
Dat blijkt uit onderzoek van het CBS.
In de ICT-sector is het al langer erg moeilijk om vacatures gevuld te krijgen. Begin 2015 had al een op de negen ondernemingen in deze branche een personeelstekort. Nu geldt dat dus voor een kwart van de ict-bedrijven.
Verschillen per sector
Per sector loopt situatie sterk uiteen volgens het CBS. Eerder had de delfstoffenwinning nog het meeste last van een krappe arbeidsmarkt. Maar door de sterk gedaalde olieprijzen en het verder dichtdraaien van de gaskraan, heeft daar inmiddels vrijwel geen enkel bedrijf meer een gebrek aan mankracht.
In de horeca zegt ruim 11% te weinig personeel te hebben. In de industrie is dat een kleine 10% en in de bouw bijna 8%. Kleinere bedrijven, met maximaal vijftig werkzame personen, hebben door de bank genomen iets meer moeite bij het vinden van voldoende nieuwe mensen dan grotere bedrijven.
Spanning op de arbeidsmarkt
Voor alle ondernemingen samen, exclusief de financiële sector, geldt dat ongeveer een op de tien bedrijven een krapte op de arbeidsmarkt ervaart. Volgens het CBS betekent dit dat de spanning op de arbeidsmarkt afgelopen kwartaal verder is toegenomen.
Maar zo doorgeschoten als in 2008 is de situatie nog niet, blijkt uit de cijfers. Vlak voor het begin van de crisis werd nog bij ongeveer een op de vijf niet-financiële bedrijven de productie gehinderd door een tekort aan arbeidskrachten.
Meer openstaande vacatures
Onlangs meldde het CBS ook al dat in het eerste kwartaal het aantal openstaande vacatures in Nederland het sterkst is gegroeid sinds tien jaar. Tegenover elke vacature staan nu om precies te zijn 2,6 werklozen, een jaar geleden waren dat er nog 3,9.
Bron: CBS/ANP
Lees ook: CBS: omzet uitzendbranche stijgt verder