Manpower: Nederlandse werkgevers voorzichtig optimistisch

0

Nederlandse werkgevers verwachten in het vierde kwartaal van dit jaar ten opzichte van vorig kwartaal slechts bescheiden groei. De meeste kansen liggen in de zakelijke en financiële dienstverlening.

Dit blijkt uit de arbeidsmarktbarometer (MEOS Q4) van ManpowerGroup onder 59.000 werkgevers waarvan 751 in Nederland.

Netto werkgelegenheidscijfer
De stemming onder werkgevers wordt afgemeten aan het netto werkgelegenheidscijfer; het percentage werkgevers dat verwacht dat het totaal aantal werknemers binnen de onderneming volgend kwartaal zal toenemen ten opzichte van het percentage werkgevers dat juist een afname van het aantal werknemers verwacht. Nederland scoort voor Q4 +1, in Q3 was dat nog +2.

De bescheiden positieve ontwikkeling weerspiegelt volgens Manpower de wisselend afzwakkende verwachtingen ten opzichte van vorig kwartaal. Zes van de negen onderzochte sectoren verwachten het komende kwartaal meer werkgelegenheid, en drie van de vier Nederlandse regio’s (behalve Zuid) verwachten te groeien.

Zakelijke en financiële dienstverlening
Werkgevers in de zakelijke en financiële dienstverlening verwachten komend kwartaal de sterkste groei (+6) van de Nederlandse arbeidsmarkt. De verwachting is 2% meer vergeleken met vorig kwartaal en blijft van jaar tot jaar min of meer stabiel.
De verwachtingen voor productiebedrijven zijn eveneens stabiel (+4). Ook de verwachtingen voor de sector transport, opslag en communicatie zijn positief, hoewel enigszins getemperd (van +4 in Q3 naar +3 in Q4).

‘Verwachte werkgelegenheid blijft positief’
Jilko Andringa, algemeen directeur van ManpowerGroup Nederland, ziet de uitkomsten van MEOS terug in de markt: ‘Langzaam maar zeker zien we dat Nederlandse werkgevers veerkrachtiger zijn geworden na de crisis. De verwachte werkgelegenheid blijft positief en is relatief stabiel vergeleken met Q3 en dezelfde periode vorig jaar, maar het kan nog wel even duren voor die groei zo hard gaat als voor de crisis.’


Bron: ManpowerGroup

 

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer