Meer beweging op de arbeidsmarkt

0

Het voorzichtige herstel van de arbeidsmarkt is in het derde kwartaal voortgezet. Er was sprake van een bescheiden groei van het aantal banen en vacatures.

Dat blijkt vandaag uit data van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Werkloosheid daalt
Voor het tweede kwartaal op rij daalde ook de werkloosheid. Wel nam de langdurige werkloosheid verder toe, aldus het statistiekbureau.
Gecorrigeerd voor seizoeninvloeden waren er 635.000 mensen werkloos, 37.000 minder dan een kwartaal eerder. In het tweede kwartaal daalde de werkloosheid ook al, met 12.000, maar begin dit jaar steeg de werkloosheid nog.

De daling komt omdat meer werklozen werk vonden, eind vorig jaar daalde de werkloosheid eveneens maar toen kwam dat doordat mensen zich terugtrokken van de arbeidsmarkt.
De werkloosheid nam vooral af onder de 25- tot 45-jarigen. Ook bij jongeren en 45-plussers was sprake van een daling, maar die was minder sterk.

Meer vacatures
In het afgelopen kwartaal nam het aantal vacatures verder toe, tot 113.000 eind september. Dat zijn er 5.000 meer dan een kwartaal eerder. ‘Het aantal vacatures neemt hiermee voor het vijfde kwartaal op rij toe. De groei van het aantal vacatures manifesteerde zich over de gehele linie, maar was het duidelijkst bij de handel en in de industrie’, aldus het CBS.

Twee banen
Een groeiende groep Nederlanders houdt er niet één baan op na, maar twee, zo bleek ook uit de vandaag gepubliceerde cijfers van het CBS. Vorig jaar waren er 467.000 werknemers waren met twee banen. Dat komt neer op 7,6 procent van alle werknemers. Tien jaar terug was dat aandeel nog 5,5 procent.

Het aantal werknemers met twee banen is de laatste jaren geleidelijk opgelopen. Ongeveer twee derde combineert twee banen als werknemer. Het gaat hierbij met name om vrouwen. De sterkste toename deed zich niettemin voor bij personen die een hoofdbaan als werknemer in loondienst combineren met werk als zelfstandige.

ANP

Lees ook: Robert Walters: arbeidsmarkt trekt aan

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer