Mismatch in bemiddeling IT-professionals

0

Er is een tekort aan (jonge) IT-professionals. Per actief zoekende junior IT’er staan 15 vacatures open. Tegelijkertijd zou 1 op de 7 IT-professionals in Nederland graag benaderd willen worden door een werkgever of bureau, maar wacht tevergeefs op een mailtje of belletje.

Dit blijkt uit het IT Labour Market Monitor 2018 The Netherlands van Intelligence Group en Sterksen.

Werving sluit niet aan

De schaarste van IT-professionals is bijzonder groot in Nederland, vooral onder jonge IT’ers in de Randstad. Per actief zoekende junior IT’er staan 15 vacatures open. Tegelijkertijd laat het onderzoek naar de arbeidsmarkt van hoogopgeleide IT’ers in Nederland zien dat de schaarste onder IT’ers met tien jaar of meer werkervaring niet bijzonder groot is. Zo’n 51.000 IT-professionals zouden graag benaderd worden door werkgevers en bureaus, maar worden dat niet. Deze laatste twee waarnemingen duiden eerder op niet-aansluitende wervingsmethodieken van werkgevers dan te weinig aanbod op de arbeidsmarkt.

Sourcingstechnieken

1 op de 7 IT-professionals in Nederland zou graag benaderd willen worden door een werkgever of bureau, maar wacht tevergeefs op een mailtje of belletje. Een bijzondere waarneming die duidt op het feit dat de sourcingstechnieken van werkgevers onvoldoende aansluiten bij waar de doelgroep zit en wat de doelgroep verwacht. De groep die bijvoorbeeld van LinkedIn en Facebook zijn afgegaan, maar via andere kanalen wel te benaderen zijn, wordt daar niet gevonden. Aangezien de IT-doelgroep van alle arbeidsmarktdoelgroepen het eerst veranderend oriëntatiegedrag laat zien (ze zijn de innovators in arbeidsmarktgedrag), ligt er extra veel belang voor werkgevers om mee te evolueren met het gedrag van haar doelgroep, onder meer door meer gebruik te maken van doelgroepdata, te investeren in candidate experience en het trainen van haar recruiters in het doelgroep gericht werven, sourcen en recruiten.

Geen IT-opleiding

Volgens de Intelligence Group heeft ‘nog maar’ 59%’ van de werkzame IT-professionals een IT/Informatica achtergrond (opleiding), een daling van 9% ten opzichte van 2015. Dit is het gevolg van het feit dat steeds meer werkgevers de harde eis van IT/Informatica als studie loslaten en bijvoorbeeld meer mensen werven met een achtergrond in bedrijfseconomie, technologie of wiskunde. Geert-Jan Waasdorp, directeur van Intelligence Group: “Hoe en wat er in de werving van IT’ers gebeurt, is vaak een voorbode van wat er ook in andere functiegebieden gaat gebeuren. Zo zien we dat de wervingskosten en inspanningen verdubbelen en dat zij daarin niet succesvoller worden. Alternatieve wegen, zoals het loslaten van harde eisen, worden gekozen terwijl wervingskansen, zoals het inspelen op het veranderende oriëntatiegedrag van de IT-professionals of het aantrekken van de ervaren professional, worden gemist.”

De IT Labour Market Monitor 2018 The Netherlands staat ook online.

Bron: Intelligence Group

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer