DNB: aandeel flexbanen daalt op krappe arbeidsmarkt

0

De Nederlandse economie groeit de komende jaren minder hard dan verwacht. Tegelijkertijd wordt de arbeidsmarkt steeds krapper, waardoor werkgevers ‘lokken’ personeel door hen vaste banen te bieden in plaats van flexcontracten.

De economie van Nederland blijft zich gunstig ontwikkelen, maar de groeipiek ligt vermoedelijk achter ons, schrijft ook het Centraal Planbureau (CPB) in een nieuw rapport over de groeiramingen.

Economische groei

Voor dit jaar gaat het CPB uit van een economische groei van 2,9%, tegen 3,2% vorig jaar. In 2019 zal de economie met 2,7% groeien.
Het CPB-rapport volgt op nieuwe ramingen die De Nederlandsche Bank (DNB) maandag naar buiten bracht. DNB stelde de verwachtingen voor de economische groei neerwaarts bij naar 2,5% dit jaar. Eerder ging DNB voor 2018 uit van 3,1% groei. En volgens de centrale bank zal de groei verder afvlakken naar 2,2% in 2019 en 1,9% in 2020.

Arbeidsaanbod

Door de gunstige arbeidsmarkt groeit het arbeidsaanbod in 2018 t/m 2020 met gemiddeld ruim 1% per jaar, aanzienlijk sterker dan in de eerste jaren van de economische opgang. Desondanks blijft de groei van het arbeidsaanbod in 2018 en 2019 achter bij die van de werkgelegenheid. De werkloosheid daalt hierdoor dit jaar naar gemiddeld 3,8% van de beroepsbevolking. In 2019 en 2020 stabiliseert de werkloosheid rond 3,5%. Dat is op 2001 na, toen de werkloosheid 3,1% bedroeg, het laagste percentage in 45 jaar.

Krapte arbeidsmarkt groter

Hierdoor ervaren steeds meer bedrijven problemen bij het werven van werknemers. In het tweede kwartaal van 2018 gaf 20% van de ondernemers aan dat een tekort aan arbeidskrachten de bedrijfsvoering belemmert. Dat was nog geen 3% bij aanvang van het herstel halverwege 2014. Tekort aan arbeidskrachten is niet voor alle ondernemers een even groot probleem, maar de krapte op de arbeidsmarkt wordt wel steeds breder gevoeld.

Meer vast, minder flex

De economie heeft ook te maken met diverse knelpunten die verdere groei in de weg zitten. Zo zijn er steeds minder geschikte werknemers te vinden om openstaande vacatures te vullen, terwijl bedrijven steeds meer orders en werk op de plank hebben liggen. Ook is er een tekort aan productiemiddelen. Dat alles leidt nog niet tot een oververhitte economie, maar “het begint wel die kant op te gaan”, constateert DNB-directeur Job Swank.
Dat bedrijven geen geschikt personeel kunnen vinden, heeft ook andere effecten. Zo groeit het aandeel vaste banen ten opzichte van flexbanen weer. “We zien dat werkgevers de vaste baan inzetten om mensen te lokken”, zegt Swank. Door de krapte op de arbeidsmarkt zullen bovendien de lonen stijgen.

Bronnen: ANP/DNB

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer