OESO blijft somber over arbeidsmarkt

0

De werkloosheid loopt komend jaar in de meeste eurolanden verder op. Ook in Nederland zal er nog geen sprake zijn van herstel op de arbeidsmarkt.

Dat voorspelde de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) dinsdag.

Voor alle 34 lidstaten van de OESO samen wordt wel een kleine verbetering voorzien, waarbij de werkloosheid afneemt van gemiddeld 8 naar 7,8 procent van de beroepsbevolking. Dit komt vooral door verder herstel in de Verenigde Staten en Duitsland, waar de werkloosheid daalt. In veel andere landen blijft een opleving van de arbeidsmarkt volgens de denktank voorlopig echter uit.

De OESO verwacht dat de werkloosheid in Nederland in 2014 stijgt van 6,6 naar 7,1 procent. In Spanje en Griekenland wordt volgend jaar een werkloosheid van circa 28 procent voorzien.

De werkloosheid raakt vooral jongeren en mensen met lagere inkomens. Over het algemeen is de situatie voor oudere werknemers beter, stelt de OESO. Onderzoek wijst volgens de organisatie echter uit dat hun betere positie niet ten koste gaat van jongeren. Het zou daarom een slecht idee zijn om de mogelijkheden voor werknemers om vroegtijdig met pensioen te gaan weer te versoepelen.

Herstel moet komen van maatregelen die het verschil verkleinen tussen de rechten van werknemers met een vaste aanstelling en die met een tijdelijk contract. Daarnaast moet er volgens de onderzoekers meer geld worden besteed aan de begeleiding van werklozen in hun zoektocht naar een baan.
(c) ANP 2013

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer