Particuliere opleiders beboet voor misleidende informatie over niet erkende diploma’s

0

Particuliere opleiders zijn beboet voor misleidende opleidingsnamen. De hoogste boete is voor de NCOI, vanwege de grootschaligheid en het ten onrechte gebruiken van de naam ‘universiteit’.

NCOI krijgt een boete van 207.250 euro van het onderwijsministerie. Volgens demissionair minister Dijkgraaf maakte NCOI zich schuldig aan het ten onrechte voeren van 435 (master) graden, zo schrijft hij in een brief.

Niet erkend

De betreffende masters zijn niet erkend zijn door de overheid. Het gaat om professional en executive masters en moderne bedrijfsbedrijfsadministratie (MBA). Door het uitdelen van diploma’s met de titel ‘professional master’ wekt de opleider ten onrechte de suggestie dat het hier om een erkende masteropleiding gaat. Na een eerdere waarschuwing was de voorlichting aan studenten dit voorjaar nog steeds niet op orde, aldus de minister.

Op zijn website bood NCOI, het grootste particuliere opleidingsinstituut van Nederland, de afgelopen jaren tientallen hbo-programma’s aan die slechts drie maanden duurden. Zo kon bijvoorbeeld met één dagdeel onderwijs per week een NCOI-diploma ‘Hbo Criminologie’ worden behaald, zo meldt de Volkskrant.

University

Extra kwalijk voor de minister is dat NCOI ook een tijdlang de naam ‘university’ voerde, terwijl het dat niet is. De  de titels hogescholen en universiteiten zijn beschermd. De NCOI bestrijdt dat overigens. Tegenover de NOS zegt de opleider dat het zich ‘University of Applied Sciences’ noemt, een naam die internationaal gebruikelijk is voor het hbo. Eén URL waarin ‘university of business studies’ stond is inmiddels verwijderd.

Ook andere opleiders hebben een boete gekregen, zij het minder hoog dan NCOI. Zij kregen boetes tot 25.000 euro, omdat de communicatie over de diploma’s van losse cursussen niet deugde, volgens de minister. Onder deze opleiders zijn bekende namen als Schoevers, LOI, hogeschool TIO en de Bestuursacademie Nederland. Zij maken allemaal deel uit van Salta Group.

In een schriftelijke reactie aan de Volkskrant laat Salta Group weten het niet eens te zijn met de besluitvorming van de minister en dat het naar de rechter stapt. De opleiders zouden geen erkende getuigschriften met een graad hebben verstrekt, ‘maar diploma’s waar op geen enkele wijze gesuggereerd wordt dat het een graad betreft’.

Over Auteur

Annet Maseland is freelance-redacteur van Flexmarkt

Reageer