Personeelsadvertenties: -5% in derde kwartaal

0

Het aantal personeelsadvertenties in Nederland is in het derde kwartaal van 2010 gedaald met 5 procent tot ruim 136 duizend ten opzichte van dezelfde periode in 2009. Dit blijkt uit cijfers van Nielsen.

Nielsen registreert de personeelsadvertenties in meer dan duizend Nederlandse media waaronder de landelijke, regionale en gratis dagbladen, vak- en managementbladen en de belangrijkste vacaturesites.

Dit is het vijfde kwartaal op rij dat de daling van het aantal personeelsadvertenties afneemt. In het eerste kwartaal van 2010 bedroeg de daling 27,2 procent, in het tweede kwartaal was dit terug gelopen tot -12,9 procent. Met de daling van 5 procent in het derde kwartaal is het aantal personeelsadvertenties in de periode januari – september uitgekomen op 430 duizend.

In het derde kwartaal van 2010 werden de meeste personeelsadvertenties geplaatst voor account managers met een toename van 26 procent, gevolgd door commercieel medewerkers verkoop (+54 procent).

De maand augustus is de eerste maand sinds januari 2008 dat het aantal personeelsadvertenties hoger lag dan in dezelfde maand in het voorgaande jaar. De grootste toename vond plaats in de beroepsgroep systeemontwikkelaars en –analisten (+87 procent), waarbij voornamelijk gevraagd werd naar software engineers (+96 procent). De beroepsgroep financieel-administratief nam toe met een kleine 11 procent, gevolgd door account managers zakelijke dienstverlening (+31 procent), commercieel medewerkers en telemarketeers (+60,2%) en consultants en specialisten nam toe met 240,5%.

Marktaandelen

Van de 136 duizend geregistreerde personeelsadvertenties in het derde kwartaal van 2010, werd 93 procent op internet geplaatst. In het derde kwartaal van 2009 lag dit aandeel op 91,5 procent. Dagbladen hebben marktaandeel in moeten leveren en komen uit op 4,7 procent (Q3 2009: 5,4 procent). Vak- en managementbladen hebben wederom marktaandeel in moeten leveren en komen uit op 1,8 procent. Het marktaandeel van de overige mediumtypen was 0,4 procent.

Aantal vacatures

Naast het aantal personeelsadvertenties dat geplaatst wordt, registreert Nielsen ook het aantal vacatures waarvoor geadverteerd wordt. In het derde kwartaal van 2010 zijn er 4,6 procent minder vacatures geplaatst dan in het derde kwartaal in 2009. Hiervan werd 88,3 procent op jobsites geplaatst (127 duizend vacatures), 8,2 procent in dagbladen (12 duizend vacatures) en 3,3 procent in vak- en managementbladen (5 duizend vacatures). Verder werden er nog 250 vacatures in overige mediumtypen geplaatst.

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer