Personeelstekort steeds grotere belemmering

0

Nederlandse ondernemers denken volgend jaar meer te gaan investeren, meer omzet te behalen en meer mensen aan te nemen. Ook voor de rest van dit jaar zijn ze overwegend positief gestemd. Maar het personeelstekort wordt meer en meer als een belemmering voor groei ervaren.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat het ondernemersvertrouwen meet in samenwerking met de Kamer van Koophandel, het Economisch Instituut voor de Bouw en werkgeversverenigingen MKB-Nederland en VNO-NCW.

Personeelstekort

Ruim een derde (34%) van de ondernemers denkt meer personeel in dienst te hebben in 2022. Slechts 5% voorziet juist een inkrimping van het personeelsbestand, waardoor het saldo op 29% uitkomt.
Wel geven steeds meer ondernemers aan moeite te hebben om personeel te vinden. Begin oktober 2021 gaf ruim 30% van de ondernemers aan belemmerd te worden door personeelstekort. In juli was dit nog ongeveer 23%.

Permanent probleem

En het tekort aan personeel houdt nog jaren aan, zeggen economen van drie grote banken tegen BNR. Zelfs de terugkeer van buitenlandse werknemers en minder zieken na corona helpen onvoldoende om de krapte op te lossen. Voor Nederland is het waarschijnlijk een permanent probleem, voorspelt ABN AMRO. “Ook vóór de coronacrisis was de arbeidsmarkt historisch krap: babyboomers gaan met pensioen terwijl de economie groeit en er dus steeds meer vraag is naar arbeid.”

Afname arbeidsaanbod in 2026

“Voor de nabije toekomst zit er nog wel wat rek in het aantal werkenden en gewerkte uren”, zegt Leontine Treur, senior-econoom bij RaboResearch. Arbeidsmigranten keren terug door het opheffen van de reisbeperkingen, tijdelijke banen op priklocaties verdwijnen en het ziekteverzuim daalt mogelijk. “Maar na 2026 verwachten we een afname van het totale arbeidsaanbod.” Belangrijke reden daarvoor is de stijging van het aantal gepensioneerden.

ING denkt dat de sterke economische groei ook in de komende periode zorgt voor een krappere arbeidsmarkt. Daartegenover staat dat de werkloosheid iets kan toenemen door het stopzetten van de coronasteun.

Bronnen: CBS/ANP

 

Lees ook: 

 

Met Flexmarkt pro heb je exclusief toegang tot:
✅ verdiepende en analyserende artikelen
✅ de verzuim- en transitietool
✅ handige voorbeelddocumenten, zoals de oproep – en vaststellingsovereenkomst
✅ antwoord op tientallen juridische flexvragen
✅ Flexmarkt magazine: het laatste nummer en archief
Waar nodig is deze informatie juridisch getoetst door onze arbeidsrechtadvocaten.

Abonneer je hier op Flexmarkt Pro (nu eerste maand 1 euro)

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer