‘Politiek kan weinig doen aan werkloosheid’

0

De politiek heeft nauwelijks mogelijkheden om de hoge werkloosheid in Nederland terug te dringen, vooral door geldgebrek. Bij het het huidige tempo van stijgend banenverlies mogen we blij zijn als er het komende jaar minder dan 100.000 mensen hun baan kwijtraken.

Dat heeft hoogleraar arbeidsverhoudingen aan de Universiteit van Amsterdam Paul de Beer woensdag gezegd.

Hogere investeringen door de overheid in bijvoorbeeld infrastructuur hebben volgens hem geen zin en kunnen juist averechts werken. ‘Dan loopt het financieringstekort verder op en ontstaat het risico dat het vertrouwen nog meer afneemt. Daardoor nemen de consumentenbestedingen nog meer af. En zelfs al zou je dat doen, dan nog kun je niet de illusie hebben dat je daarmee Nederland uit de recessie trekt’, zegt de arbeidseconoom.

De Nederlandse arbeidsmarkt herstelt volgens hem pas als de internationale economieën weer gaan aantrekken. Maar dat kan nog zeker een jaar duren.

Het bedrijfsleven heeft volgens De Beer wel mogelijkheden om de werkloosheid terug te dringen, in de vorm van arbeidstijdverkorting. ‘Je kan bijvoorbeeld mensen 10 procent minder laten werken in plaats van 10 procent van je personeel te ontslaan. Als de economie dan weer op gang komt kan je ze weer langer laten werken,’ legt de econoom uit.

Vorige maand liep de werkloosheid in Nederland op tot 8,3 procent van de beroepsbevolking. Het totaal aantal werklozen kwam daarmee uit op 659.000.

 

(c) ANP 2013

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer