Randstad vraagt strategie immigratie arbeidskrachten

0

Nederland heeft een proactieve immigratiestrategie nodig om arbeidskrachten te vinden voor technische beroepen. Dat zegt topman Jacques van den Broek van Randstad. Hij vreest schade aan de economische groei als er niets gebeurt.

Dankzij de in veel landen flink aantrekkende economie steeg de omzet van Randstad in 2016 naar ruim 20 miljard euro en groeide de winst met 13% tot 588 miljoen euro. De vraag naar arbeidskrachten groeit eveneens hard en Randstad verwacht dat die trend aanhoudt. ‘We zien begin dit jaar ook weer een forse groei in Nederland’, zei Van den Broek onlangs in het NOS Radio 1 Journaal.

80.000 arbeidskrachten

Bij technische beroepen ontstaan al tekorten. ‘Ik pleit voor een proactieve immigratiestrategie zodat we heel actief op zoek gaan naar die mensen’, aldus Van den Broek. Per jaar gaat het volgens de topman om 80.000 arbeidskrachten. ‘We weten waar ze zitten. Ze komen van over de hele wereld, bijvoorbeeld uit India maar ook uit Zuid-Europa. Werkgevers willen het liefst mensen van dichtbij, maar dat wordt over 1 of 2 jaar steeds moeilijker.’

Het UWV ziet eveneens moeilijk vervulbare vacatures ontstaan. Binnen de techniek gaat het om beroepen als onderhoudsmonteur, CNC-verspaner, elektriciën, loodgieter, ontwerper-constructeur en werkvoorbereider-calculator.

Bij de ict-beroepen betreft het onder andere programmeurs voor specifieke talen (dot.net, java) en systeemanalisten en –ontwikkelaars. Ook in de bouw treden inmiddels knelpunten op, zegt het UWV.

Bronnen: NOS, UWV

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer