15% opdrachtgevers wil zzp’ers alleen nog inhuren via bemiddelaar

0

Opdrachtgevers worden onzekerder over het inhuren van zzp’ers en vragen hen vaker hun werk te doen in een payroll- of uitzendconstructie.

Dat blijkt uit het rapport Zzp’ers en hun opdrachten van de KvK, gebaseerd op onderzoek in december onder 4.000 zzp’ers en MKB-ondernemers.

Via bemiddelaar

Uit dit onderzoek blijkt dat bijna een vijfde (18%) van de zzp’ers (die ‘eigen arbeid’ aanbieden) in 2016 vaker heeft meegemaakt dat een opdrachtgever liever geen zzp’ers meer inhuurt (ten opzichte van het jaar ervoor).

Zzp’ers lopen vaker tegen (potentiële) opdrachtgevers aan die alleen nog willen werken met zzp’ers via een tussenpartij (15%). Een op de tien zzp’ers is afgelopen jaar gevraagd via een payrollbedrijf te werken en 7% om via of een uitzendbureau aan de slag te gaan.

Onzekerheid Wet DBA blijft

Het lijkt erop dat de onzekerheid bij opdrachtgevers over het inhuren van zzp’ers niet is afgenomen. Dit ondanks dat de handhaving op de omstreden wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) door Wiebes (Staatssecretaris Financiën) is uitgesteld tot ten minste 1 januari 2018.

Uit eerder onderzoek door de Intelligence Group en zzp-expert Pierre Spaninks bleek ook al dat een groot deel (15,5%) van de zpp’ers te horen hebben gekregen dat hun opdrachtgever hen niet meer als zzp’er wil inhuren.

Gebruik modelovereenkomst beperkt

Overigens toont het KvK-rapport ook aan dat het merendeel van de zzp’ers nog niet volgens een modeloverkomst werkt. Van de zzp’ers die in het verleden weleens een VAR-verklaring heeft aangevraagd, gebruikt slechts 28% nu een modelovereenkomst, een vijfde is er nog mee bezig (8%) of is het van plan (12%), 35% gaat dat alleen doen als opdrachtgevers er om vragen. De rest (17%) is het niet van plan.

Bekijk het rapport Zzp’ers en hun opdrachten van de KvK.

Bron: KvK

Lees ook: Wiebes belooft weer meer duidelijkheid Wet DBA

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer