Randstad waarschuwt voor schaarste op arbeidsmarkt

1

Randstad waarschuwt voor te grote krapte op de arbeidsmarkt. Het uitzendconcern voorziet vooral problemen in ICT, technische en commerciële functies.

Randstad komt met deze waarschuwing naar aanleiding van de laatste cijfers uit de Randstad Werkmonitor over het tweede kwartaal.

Volgens Randstad is geschikt personeel voor bepaalde beroepen schaars en gaan technologische ontwikkelingen hard waardoor er onvoldoende kennis is.

Werven in het buitenland

Bijna driekwart van de werkenden verwacht tekorten voor bepaalde banen en ruim de helft zou hun werkgever aanraden te werven in het buitenland om vacatures te vervullen.

Onvoldoende (bij-)scholing

Het adequaat opleiden van werkenden en toekomstig werkenden is essentieel om in de pas te kunnen blijven lopen met de economische groei. In een schaarse markt is het noodzakelijk dat werknemers worden bijgeschoold, zo stelt Randstad. En daar schort het volgens het uitzendconcern aan. Randstad wijst op een onderzoek van Panteia waaruit blijkt dat opleidingsbudgetten niet optimaal worden gebruikt. Werkgevers geven het vooral uit aan hoger opgeleiden en jongeren. Het aantal laaggeschoolde werknemers dat zich bij schoolt, is sinds 2004 is gedaald van 48% naar 37% in 2014. Organisaties geven ook gemiddeld de helft minder uit aan training van 40-plussers dan aan jongere werknemers.

‘Niet voorbereid op de toekomst’

Marjolein ten Hoonte, directeur arbeidsmarkt en MVO Randstad Groep Nederland: “We zijn in Nederland op dit moment onvoldoende voorbereid op de toekomst. Onze grootste uitdaging voor de arbeidsmarkt is om de kennis van werkend Nederland op peil te krijgen en te houden. De impact van technologie wordt onderschat. Er komen nieuwe beroepen, we gaan samenwerken met technologie, er komt vraag naar andere specialisten. Er ontbreekt nu nog een breed gedragen visie op de toekomst van de arbeidsmarkt met een visie op onderwijs die hierop aansluit.“

Bron: Randstad

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

1 reactie

  1. Oproep aan de betreffende bedrijven en de betreffende uitzendorganisaties.
    Ga in gesprek met de regionale opleiders, zijnde de ROC’s. De meesten hebben afdelingen die flexibel kunnen insteken op vragen uit de markt. Dat ook nog eens tegen redelijke kosten en verzorgd door onderwijs experts die midden in de praktijk, het werkveld en de samenleving staan.
    Nederland vertrouwt hen hun deelnemers toe. Geen mooie praatjes over dure en ervaren praktijk mensen. Onderwijzen is een vak. Een goed en mooi maar moeilijk vak. Het gaat u bevallen.

Reageer