ABU en NBBU pleiten voor ondernemersovereenkomst voor zzp’ers

0

Om een einde te maken aan de onzekerheid bij opdrachtgevers en zzp’ers door de Wet DBA komen zowel de NBBU als de ABU met een alternatief voor de modelovereenkomst: de ondernemersovereenkomst.

Die ondernemersovereenkomst geeft duidelijkheid over de positie van zzp’ers en sluit uit dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst.

Handhavingsproblematiek Wet DBA

De werkgeversorganisaties voor de uitzendbranche komen met dit voorstel aan de vooravond van de bijeenkomst van de vaste Kamercommissie Financiën die zich morgen tijdens een Algemeen Overleg buigen over de uitvoerings- en handhavingsproblematiek rond de Wet DBA. De wet moest opdrachtgevers en zzp’ers vooraf zekerheid geven dat de Belastingdienst achteraf hun werkrelatie niet als een verkapt dienstverband beschouwt. Het tegengestelde is nu het gevolg. Opdrachtgevers vreesden voor problemen met de fiscus en huurden geen zzp’ers meer in, ook niet via bemiddelaars die hen voor deze risico’s willen behoeden.
In een interview in De Financiële Telegraaf zegt ABU-directeur Jurriën Koops dat de Wet DBA niet goed uitpakt. “Bedrijven willen nu vooral weten hoe het wel moet. Er zijn in totaal 7.500 modelovereenkomsten aangeboden aan de Belastingdienst en slechts 20% is goedgekeurd. De hele markt ging uit van hooguit 40 tot 50 modelovereenkomsten.”

Zzp’er is ondernemer

De nog te definiëren ondernemersovereenkomst die de NBBU voor ogen heeft sluit uit dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst of een fictieve dienstbetrekking. Zelfstandigen en opdrachtgevers krijgen zo vooraf zekerheid. Bij intermediairs op de arbeidsmarkt die werken met zzp’ers leidt zo’n overeenkomst bovendien tot een enorme lastenverlichting.
Het idee is dat de opdrachtnemer (zzp’er) zich met een ondernemersovereenkomst presenteert als ondernemer. Hij of zij is ingeschreven bij de KvK, werkt voor eigen rekening en risico en kan opdrachten weigeren en voor verschillende opdrachtgevers werken. De opdrachtnemer bepaalt zijn eigen werktijden, voor zover die niet gekoppeld zijn aan de aard van de opdracht, en stuurt facturen.

Ook Koops (ABU) vindt dat de zzp’er als ondernemer moet worden gezien. zijn visie: Of je werkt als werknemer (via een arbeidsovereenkomst) of je werkt als ondernemer (via een ondernemersovereenkomst). Koops: “Op die manier hoeft een zzp’er niet meer aan te tonen dat hij geen werknemer is. De zelfstandige bepaalt zelf zijn tarief en kan zelf zijn opdrachtgevers uitzoeken.”

Opdrachten via intermediair

De NBBU wil ook dat de zzp’er de vrijheid heeft om samen te werken met een intermediair, zonder dat dit tot de conclusie leidt dat hij dan geen ondernemer is. Momenteel dient de zzp’er in persoon zijn klanten aan te trekken en te behouden. Als hij een intermediair de opdracht geeft om dit voor hem te doen is er opeens geen sprake meer van een duurzame onderneming. Een vreemde conclusie, stelt de NBBU, omdat juist door het uitbesteden van deze werkzaamheden de duurzaamheid wordt geborgd. De zzp’er moet daarom de mogelijkheid hebben zijn acquisitie – het verwerven van opdrachten – uit te besteden.

Bron: NBBU/DFT

Lees ook: Wet DBA opnieuw opgeschort

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer