Recordkrapte, dit zijn de gevolgen voor flexbedrijven

0

Volgens 37% van de werkgevers is het personeelstekort hun grootste probleem op dit moment. De vraag naar flexkrachten neemt hierdoor toe, maar zorgt ook voor meer concurrentie tussen flexbedrijven en opdrachtgevers. De strijd om de schaarse flexkracht wordt groter en groter. Want de recordkrapte heeft zijn piek nog niet bereikt.

Dat blijkt uit het rapport Stand van Zakelijke Dienstverlening december 2021 van ABN AMRO.

Ondanks de nog voortdurende coronamaatregelen is het ondernemersvertrouwen in de zakelijke dienstverlening nog altijd groot. Dat geldt ook voor uitzendbureaus en arbeidsbemiddelingsbedrijven. Het saldo flexondernemers dat de komende drie maanden omzetstijging verwacht is +40%. ABN AMRO baseert die op CBS-cijfers.

abn
Bron: ABN (CBS)

Uitzendbanen corona-proof

De cijfers uit de ABU Marktmonitor is bekend dat de omzet van uitzenders halverwege dit enorme groei liet zien. Ook ABN AMRO concludeert dat uitzenders, detacheerders en aanbieders van andere arbeidsgerelateerde diensten een sterk omzetherstel laten zien in de tweede helft van het jaar. Volgens de bank ‘beweegt de economie naar een nieuw evenwicht waarbij veel werk verschuift naar uitzendbanen die corona-proof zijn, zoals pakketbezorging’. Maar ook uitzenders kampen met het probleem van personeelstekorten. Positief is dat de vraag naar uitzendkrachten toeneemt; bedrijven vullen het personeelstekort op korte termijn aan met flexkrachten. Maar er is ook een keerzijde; er ontstaat meer concurrentie tussen flexbedrijven en opdrachtgevers om die flexkrachten te vinden en aan zich te binden.

Arbeidsmarkt in de knel

Volgens ABN AMRO is de krapte op de arbeidsmarkt in oktober verder toegenomen en is de werkloosheid met 2,9% historisch laag. Gevolg; ‘nijpende’ personeelstekorten, zeker in de zakelijke dienstverlening hebben vrijwel alle branches hiermee te maken. Volgens de CBS-conjunctuurenqûete stelt 37% van de ondernemers in de zakelijke dienstverlening dat personeelstekort de grootste uitdaging voor groei vormt.

Lees ook:

Onvervulbare vacatures

Gemiddeld staat het percentage onvervulbare vacatures op 18%. Maar er zijn hierbij grote verschillen tussen sectoren. Opvallend is het lage percentage onvervulbare vacatures in de juridische, organisatorische en administratieve dienstverlening. Deze liggen tussen de 0 en 5%. Dat gold ook voor HR-dienstverlening, maar daar lopen de tekorten sinds april flink op en liggen nu op 17%. Verklaring: de aanhoudende schaarste op de arbeidsmarkt dwingt bedrijven te investeren in het vinden en binden van mensen, wat de vraag naar HR-dienstverleners doet stijgen.

Lees ook: ABN AMRO: steeds meer vacatures zijn niet in te vullen

AWVN: recordkrapte

Uit nieuw lezersonderzoek van AWVN blijkt dat de krapte tot recordhoogte is gestegen en dat de piek nog niet is bereikt. 90% van de werkgevers geeft aan dat zij momenteel personeelstekorten ervaren en maar liefst 94% van de werkgevers verwacht dat deze tekorten aanblijven of toenemen het komende jaar. De grootste tekorten zijn er in de techniek, gevolgd door productie, ICT, logistiek en commercie. De tekorten zijn zo groot dat 1 op de 3 (35%) werkgevers ervaart dat zij door de personeelstekorten bepaalde producten of diensten niet kunnen leveren.

Bron: AWVN

Volgens de werkgeversorganisatie moeten werkgevers ‘alles uit de kast halen’ om de krapte de baas te blijven. Het inhuren van externen (zzp’ers, uitzendkrachten gedetacheerden) is de meest gebruikte oplossingen door werkgevers. Daarnaast zijn het bieden van ontwikkelingsmogelijkheden, financiële maatregelen (hogere beloning en aanbrengpremies), vast dienstverband aanbieden en het investeringen in aantrekkelijk werkgeverschap veelgebruikte maatregelen. De AWVN ziet de uitkomsten van het eigen lezersonderzoek als ‘noodsignaal’ dat serieus genomen moet worden.

Lees ook: Records, krapte en corona – wat betekent dat voor flexbedrijven?

 

Met Flexmarkt pro heb je exclusief toegang tot:
✅ verdiepende en analyserende artikelen
✅ de verzuim- en transitietool
✅ handige voorbeelddocumenten, zoals de oproep – en vaststellingsovereenkomst
✅ antwoord op tientallen juridische flexvragen
✅ Flexmarkt magazine: het laatste nummer en archief
Waar nodig is deze informatie juridisch getoetst door onze arbeidsrechtadvocaten.

Abonneer je hier op Flexmarkt Pro (nu eerste maand 1 euro)

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer