Groei werkgelegenheid breekt begin 2022 opnieuw record

0

Flexbedrijven moeten in het nieuwe jaar direct flink aan de bak. In de meest krappe arbeidsmarkt ooit, groeit ook de werkgelegenheid naar recordhoogte. In één jaar tijd is de vraag naar personeel met 45% gestegen.

Dat blijkt uit de ManpowerGroup Employment Outlook Survey.

Hoogste netto werkgelegenheidscijfer ooit

Het Nederlandse netto werkgelegenheidscijfer – het percentage werkgevers dat verwacht meer mensen aan te nemen minus het percentage werkgevers dat verwacht minder mensen aan te nemen – voor januari tot en met maart 2022 komt uit op maar liefst +47%. Dat is een stijging van maar liefst 45% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar, waar het netto werkgelegenheidscijfer slechts +2% was. In de historie van de ManpowerGroup Employment Outlook Survey, die sinds 2003 wordt uitgevoerd, is het netto werkgelegenheidscijfers nog nooit zo hoog geweest als voor het eerste kwartaal van 2022.
Ten opzichte van het vierde kwartaal van dit jaar is het een stijging van zo’n 8%. Want het Nederlandse netto werkgelegenheidscijfer was voor de laatste drie maanden van 2021 ook al zeer hoog (+40%).

Selecteren op basis van skills

Jeroen Zwinkels, algemeen directeur van ManpowerGroup Nederland, zegt in een toelichting op deze verwachte groeicijfers: “Alle organisaties merken het al en deze cijfers bevestigen het: de vraag naar personeel blijft stijgen. Als ManpowerGroup hopen we dat het aanblijvende tekort aan personeel ervoor zorgt dat bedrijven voorgoed selecteren op basis van (potentiële) skills in plaats van CV. Met die instelling wordt het als werkgever ook in de huidige markt mogelijk om voor iedere vacature een geschikte werknemer te vinden.”

Verschillen per sector

In alle sectoren wordt voor het eerste kwartaal van komend jaar een stijging verwacht ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021. De belangrijkste cijfers:

  • Financiën en zakelijke dienstverlening: deze sector kent komend kwartaal een buitengewone werkgelegenheid van maar liefst +76%. Niet eerder in de historie van de ManpowerGroup Employment Outlook Survey haalde een sector dit werkgelegenheidscijfer. Vorig kwartaal was het netto werkgelegenheidscijfer in deze sector nog +37%
  • Productie: waar vorig kwartaal de meest positieve prognose in deze sector verwacht werd, wordt voor productie komend kwartaal geen stijging en daarmee de laagste werkgelegenheid verwacht van +32%
  • Bouw: vorig kwartaal kende de bouwsector geen groei ten opzichte van Q3 2021, maar daar komt komend kwartaal verandering in. De werkgelegenheid stijgt met 28 procent naar +40% in de eerste drie maanden van 2022
  • IT: deze sector wordt sinds Q4 2021 meegenomen in de ManpowerGroup Employment Outlook Survey en laat gelijk een stijging zien: van +44% voor Q4 2021 naar een netto werkgelegenheidscijfers voor Q1 2022 van maar liefst +61%

Lees ook: Recordkrapte, dit zijn de gevolgen voor flexbedrijven

 

Met Flexmarkt pro heb je exclusief toegang tot:
✅ verdiepende en analyserende artikelen
✅ de verzuim- en transitietool
✅ handige voorbeelddocumenten, zoals de oproep – en vaststellingsovereenkomst
✅ antwoord op tientallen juridische flexvragen
✅ Flexmarkt magazine: het laatste nummer en archief
Waar nodig is deze informatie juridisch getoetst door onze arbeidsrechtadvocaten.

Abonneer je hier op Flexmarkt Pro (nu eerste maand 1 euro)

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer