Nederlandse werkgevers verwachten recordvraag naar personeel

0

Nederland kent komend kwartaal een recordstijging in de werkgelegenheid. In geen enkel ander Europees land is de verwachte vraag naar personeel zo groot als in ons land.

Dat blijkt uit de ManpowerGroup Employment Outlook Survey, een onderzoek uitgevoerd in 43 landen onder ruim 42.000 werkgevers, waarvan 513 in Nederland.

Netto werkgelegenheidscijfer

Het Nederlandse netto werkgelegenheidscijfer – het percentage werkgevers dat verwacht meer mensen aan te nemen minus het percentage werkgevers dat verwacht minder mensen aan te nemen – komt voor de laatste drie maanden van 2021 komt uit op maar liefst +40%.

Dit netto werkgelegenheidscijfer is een stijging van maar liefst 31% ten opzichte van het derde kwartaal van dit jaar en 41% ten opzichte van het vierde kwartaal 2020. Deze stijging van de werkgelegenheid is een record: sinds de start van de ManpowerGroup Employment Outlook Survey is er niet eerder zo’n stijging gemeten.

Talent vinden, benutten en ontwikkelen

Jeroen Zwinkels, algemeen directeur van ManpowerGroup Nederland: “Vorig kwartaal zagen we al een flinke stijging, maar de toename die we nu zien is zeer indrukwekkend. In de huidige arbeidsmarkt is het voor iedereen merkbaar dat de vraag naar personeel ongekend hoog is. Dat maakt het nog belangrijker om te kijken naar de persoonlijke kwaliteiten van mensen en dat je als potentiële werkgever talent weet te vinden, te benutten en verder helpt te ontwikkelen. Met die focus is er voor iedere vacature een geschikte werknemer te vinden.”

De meest opvallende cijfers in drie sectoren:

In alle sectoren wordt voor het laatste kwartaal van dit jaar een stijging verwacht ten opzichte van het laatste kwartaal van vorig jaar (Q4 2020). In vergelijking met Q3 2021 kent alleen de bouwsector een kleine krimp.

  • productie: in de productie wordt de meest positieve prognose verwacht, namelijk een stijging van +54%, dat is een verbetering van respectievelijk 48 procent en 51 procent in vergelijking met Q3 2021 en Q4 2020.
  • financiën en zakelijke dienstverlening: ook in deze sector zijn de voorspellingen beter dan het gemiddelde landelijke niveau. Met +46% als netto werkgelegenheidscijfer is er een stijging van 31 procent op kwartaalbasis en 55 procent op jaarbasis.
  • bouw: het is de bouwsector die als enige geen groei kent ten opzichte van Q3 2021. De vooruitzichten zijn +10%, wat een daling van drie procent betekent ten opzichte van vorig kwartaal, maar tegelijk een stijging van drie procent ten opzichte van Q4 2020.

Lees ook:

Volg Flexmarkt op LinkedIn:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer