Samenwerking uitzendbureaus scholing laagopgeleiden

0

Doordat zes uitzendbureaus en de Stichting Opleiding & Ontwikkeling Flexbranche (STOOF) samenwerken, kunnen laagopgeleiden zonder diploma, voortaan ‘ervaringsexamen’ doen en daarmee een officieel erkend MBO-diploma behalen.

Veel laagopgeleiden beschikken op basis van hun werkervaring over kennis op MBO-niveau. Omdat ze niet over het vereiste papiertje beschikken, worden ze in toenemende mate gepasseerd bij sollicitaties voor een nieuwe baan. De drempel zich verder te laten scholen is voor deze groep werkzoekenden bijna altijd te hoog: het geld ervoor ontbreekt. Bovendien gaat het hier veelal om ‘doeners’, mensen die moeilijker leren en ervoor terugschrikken in de schoolbanken plaats te nemen. Dat ze al over de vereiste kennis en kunde beschikken die hen – na een examen – recht geeft op een diploma, daar staan niet alleen zij, maar ook werkgevers niet bij stil.

Pilot uitzendbureaus
De pilot tussen de zes uitzendorganisaties (Timing Uitzendteam, In Person, Olympia, Randstad, Start People en Tempo-Team) en STOOF voorziet in een relatief korte en laagdrempelige route voor laagopgeleide flexkrachten om via ROC Rivor een diploma te halen. Daarmee verbeteren ze hun kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk. Via deze ‘Diplomaroute’ worden iemands kennis en vaardigheden inzichtelijk gemaakt, waarna de persoon examen kan doen en een diploma behalen. Daarmee zijn ze beter bemiddelbaar op de arbeidsmarkt.

De eerste flexwerkers hebben de Diplomaroute al doorlopen en zijn in het bezit van een diploma op MBO-niveau.

Werkloosheid laagopgeleiden
Door de snel veranderende arbeidsmarkt lopen laagopgeleiden anderhalf keer meer risico werkloos te worden dan middelbaar en hoger opgeleiden, stellen het Centraal Planbureau en het Sociaal en Cultureel Planbureau in het gezamenlijke rapport ‘De onderkant van de arbeidsmarkt in 2025’. Volgens de berekening van beide bureaus zit in 2015 8,2 procent van de laagopgeleiden zonder werk, tegen 5,9 procent in 2009. In het rapport wordt onder meer gepleit voor het bevorderen van verdere scholing.

Bron: Timing

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer