Sterke banengroei dankzij uitzendbureaus

3

In het vierde kwartaal van 2015 kende ons land de sterkste banengroei in vier jaar tijd. Vooral uitzendkrachten dragen bij aan de banengroei.

Dat meldt het CBS.

Het aantal banen is in het vierde kwartaal van 2015 met 48.000 toegenomen. Het aantal banen is voor het eerst opgelopen tot meer dan 10 miljoen. Ook kwamen er 11.000 vacatures bij.

Uitzendkrachten
Vooral de uitzendkrachten dragen bij aan de banengroei, net zoals in de afgelopen kwartalen. Het aantal banen bij uitzendbureaus nam afgelopen kwartaal met 20.000 toe. In één jaar tijd groeide het aantal banen in de uitzendbranche met 75.000, oftewel 12%.

Grotere flexschil
De flexschil bij bedrijven groeit, zo blijkt ook uit de CBS-cijfers. Het aantal banen van werknemers steeg in het vierde kwartaal met 42.000 naar 7,9 miljoen. In het laatste kwartaal van 2015 had 72% van alle werknemers een vast contract. Dit aandeel is de afgelopen jaren afgenomen. Daartegenover staat een groei in het aandeel werknemers met een flexibele aanstelling. Dat aandeel bedroeg eind vorig jaar 28%.

Meer zp’ers
De banengroei van zelfstandige professionals (zp’ers) was in het laatste kwartaal 5.000. Er zijn nu ruim 2,1 miljoen banen van zelfstandigen. Eén op de vijf banen in Nederland is een zelfstandigenbaan. Het aantal zelfstandigen neemt al jarenlang toe, vooral vanwege de groei van het aantal zp’ers dat eigen arbeid aanbiedt.

Meer vacatures
Na een minimale stijging van 1.000 vacatures in het derde kwartaal, stijgen de vacatures met bijna 11.000 naar 143.000 in het vierde kwartaal. Dit is het 10e kwartaal op rij dat er een stijging is van het aantal vacatures.

Bron: CBS

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

3 reacties

 1. Joep Bananastakie op

  Ik ga hier geen excuus of sorry zeggen of schrijven, wat ik hier ga neerzetten, omdat dit de harde werkelijkheid is, wat ik (46), de afgelopen 3 jaar hebt ondervonden.

  Het is diep teleurgesteld met de uitzendbranche. Laat staan, dat een potentieel kandidaat bij een uitzendbureau binnen loopt, om te solliciteren naar een vacature (zoals die op het raamplakkaat staat vermeld (Gevraagd "Chauffeur CE regio Utrecht"), wordt men keihard uitgelachen, en direct naar de deur naar buiten gewezen.

  Want ze doen heden de dag geen moeite meer, om een kandidaat aan een baan te helpen.

  De plakkaten op de ramen, vervuilen het straatbeeld met niet bestaande vacatures, en dienen zij bovendien als camouflage, om de schijnheilige koppen te verbergen.

  Inschrijven bij een bureau voor de slavernij, heeft dus hedendaags geen zin meer.

  Ook houden zij jou tegenwoordig een wortel voor je neus, en 6 maanden later, mag je nog eens "blij" zijn, dat je "misschien" nog "een" hapje ervan hebt kunnen nemen.

  Werkgevers staan ook niet te springen om oudere werknemers in dienst te nemen of te houden. Nadat deze groep werknemers boven een aantal uren of een bepaalde periode bij de werkgever te hebben gewerkt, worden deze weer de laan uitgestuurd.

  Hier is ook een goed voorbeeld. Een inlenend bedrijf, heeft meerdere vacatures open staan, waarbij een oudere werknemer via een bureau werkt, op deze vacature gaat solliciteren (gelijkwaardige baan, ten opzichte van de huidige werkzaamheden), en deze werknemer wordt per direct afgewezen. Onder het mom van, dat zij een overeenkomst hebben, met het bureau, waarvoor hij werkte. Nadat deze (goede) werknemer iets meer dan 1000 uur bij dit inlenend bedrijf had gewerkt, werd hij zonder pardoes, zo op straat gezet, en na 3 maanden weer terug mocht komen, en weer opnieuw kon beginnen.

  Snapt u het nog? Ik niet.

 2. Joep Bananastakie op

  Meer vacatures? Geloof gij het zelf?

  Er zou 143000 vacatures open staan, waarvan je zeker maar 2% van overhoud. De rest zijn verouderde en of
  spook-vacatures.

  Uitzendbureaus (met name Randstad) heeft hierin een zeer grote vinger in de pap, om op bijvoorbeeld werk.nl, de database te vervuilden met spookvacatures.

  Dit kost een sollicitant, die wel serieus is, in het zoeken naar een passende baan, veel tijd en soms ook veel geld,
  die beter besteed kan worden, aan werkelijke "bestaande" vacatures.

  Maar wat doen zij met deze gegevens?

  Tja, alleen hun eigen database vervuilen met onzinnige informatie, waaraan zij totaal niets aan hebben.

 3. Joep Bananastakie op

  Tja, mijn vorige berichten zijn verwijderd, omdat zij wel de werkelijkheid waren. Hoe negatief het ook was, maar dat mag blijkbaar niet gezegd worden. Lang leve de democratie.

Reageer