NBBU betreurt vertrek bonden uit SNA

0

Vakbonden FNV en CNV keren zich af van het zogeheten SNA-keurmerk voor de uitzendbranche. De SNA en NBBU reageren teleurgesteld.

De bonden willen niet langer zitting nemen in het bestuur van de Stichting Normering Arbeid (SNA). FNV en CNV willen opdrachtgevers die schimmige uitzendbureaus inhuren voortaan meer op eigen houtje op hun verantwoordelijkheid wijzen.

Bonden hekelen nieuwe constructies
De vakbonden hebben de indruk dat het keurmerk onvoldoende de malafide van de bonafide bedrijven scheidt. De afgelopen twee jaar kregen steeds meer uitzendbureaus die de uitzend-cao ontduiken tóch een certificering, zo stellen de bonden. Zij hekelen een aantal nieuwe constructies, met name zzp-bemiddeling, waarmee volgens hen bedrijven goedkoop krachten aan het werk zetten.

NBBU: ‘unieke samenwerking’
De NBBU vindt het ‘jammer’ dat de vakbonden dit besluit hebben genomen. Volgens de NBBU is door sociale partners met het sterk en breed gedragen SNA-keurmerk iets unieks neergezet. ‘Het keurmerk is er om de branche verder te professionaliseren en misstanden aan te pakken’, zegt NBBU-directeur Marco Bastian. ‘Wij zijn voorstander van het transparant maken en reguleren van onze dienstverlening. Onze ondernemers onderwerpen zich vrijwillig aan het keurmerk; zij laten zich tot wel twee keer per jaar toetsen of hun dienstverlening aan de wet- en regelgeving voldoet. Deze samenwerking van de flexbranche en de overheid is uniek.’

SNA: kwaliteit zelfregulering verhogen
Het SNA-keurmerk voor ‘betrouwbare uitzendbureaus’ bestaat ongeveer tien jaar en is inmiddels gevoerd door meer dan 4.000 ondernemingen. Het bestuur SNA zegt zich ‘volstrekt niet’ te herkennen ‘in de stelling dat het keurmerk ten onrechte zou worden toegekend aan allerlei constructies.’

In overleg met minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken zou ook al enige tijd worden gewerkt aan een pakket maatregelen om de kwaliteit van de zelfregulering in de branche te verhogen. Dat proces is alleen nog niet klaar. Zowel de NBBU als SNA betreuren het dat FNV en CNV de laatste stappen niet meer willen afwachten.

Bronnen: ANP/NBBU/SNA


Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer