‘Talent kun je maar vier jaar vasthouden’

0

Bijna een kwart van de hogeropgeleide werknemers die zichzelf talentvol vinden zijn actief op zoek naar een nieuwe baan. Ze willen een auto van de zaak, een dertiende maand en winstdeling en vinden uitdaging en persoonlijke ontwikkeling belangrijker dan sfeer en omgang met collega’s.

Dit blijkt uit de nieuwe Beroepen en Arbeidsmarkt Survey (BAS), een arbeidsmarktonderzoek naar trends en gedrag. Het is een gezamenlijk initiatief van Randstad, Tempo-Team en Yacht.

Uit eerder onderzoek blijkt dat werkgevers denken dat talent kan worden behouden door het bieden van traineeships. Maar dat werkt niet voor iedereen. Van de hogeropgeleiden zegt 20% maximaal vier jaar bij dezelfde werkgever te willen werken. Onder jongeren tot 30 jaar is dit percentage 41%. Het traineeship blijkt vooral populair onder studenten van bedrijfskundige, bestuurlijke- of technische studies.

Organisaties moeten er rekening mee houden dat je talenten soms langer maar meestal korter aan je kunt binden, zegt Dick Koopman, directeur marketing, competences & communicatie van Yacht. "Het idee van talentmanagement staat dus onder druk. Terwijl talenten essentieel zijn voor je organisatie. Erg is dat allemaal niet omdat je je erop kunt inrichten. Organisaties die zich bewust zijn van de steeds sneller veranderende economische wereld om zich heen, kunnen daar hun voordeel mee doen.”

Eerst bij bedrijf A, dan bij bedrijf B
Volgens de Beroepen en Arbeidsmarkt Survey wil 65% van de hoger opgeleiden graag samenwerken in  talentenpools per branche. Zo kan het volgens Dick Koopman zo zijn dat je in overleg eerst bij bedrijf A en dan bij bedrijf B gaat werken. “Misschien helemaal geen gek idee om de problemen op de arbeidsmarkt op te lossen en om talent te boeien. Nu is het aan de organisaties om moed te tonen, concurrentieperikelen te overstijgen en te komen tot samenwerkingen. Dan kun je werkelijk optimaal ‘genieten’ van talenten," zegt Koopman.

Uit het onderzoek blijkt verder dat jonge hoog opgeleiden het meest bereid zijn geld in te leveren voor een interessantere baan. Over het geheel genomen zegt 60% van de 10.000 bij het onderzoek betrokken respondenten niet bereid te zijn geld in te leveren voor een interessantere baan.
Degenen die zichzelf als talent benoemen zijn veel actiever op zoek naar een nieuwe baan dan andere hoog opgeleiden. In de groep 25-35 jaar is 14% actief op zoek naar een andere baan. 24% van de talenten geeft aan niet op zoek te zijn naar een andere baan.

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer