Flexwerkers vinden flexwerk handig als proeftijd voor starters op de arbeidsmarkt, dat kwam naar voren tijdens een hoorzitting voor flexwerkers van FNV. Echter, als die ‘proefperiode’ te lang duurt, werkt het demotiverend.
Afgelopen zondag organiseerde het FNV een hoorzitting waarbij flexwerkers zelf aan het woord kwamen over de voor en nadelen van flexibel werken. Daaruit bleek onder andere dat mensen zich afgescheept en moedeloos voelen en soms zelfs depressief van de continue onzekerheid.
Tijdens de hoorzitting waren vrijwel alle flexwerkers het erover eens dat flexwerk niet verkeerd hoeft te zijn. Het kan bijvoorbeeld je eigen keuze zijn, ook vonden de aanwezigen het een goede oplossing voor de opvang tijdens ziekte en piektijden of als proeftijd voor starters op de arbeidsmarkt.
Passchier
FNV-coördinator arbeidsvoorwaarden Catelene Passchier: ‘De hoeveelheid mensen die onzekere contracten hebben, en niet weten of ze morgen nog werk hebben en hun rekeningen kunnen betalen, is echt schrikbarend aan het toenemen. De ongelijke en oneerlijke behandeling van de groeiende groep flexwerkers op de arbeidsmarkt en in de sociale zekerheid vraagt om actie.’ Volgens Passchier zijn werkgevers creatief in het bedenken van nieuwe constructies om de wet en de cao te omzeilen.
Boete
De FNV pleit voor een solidair stelsel met gelijke kansen voor iedereen en zekerheid voor alle werknemers, ongeacht een flexibel of vast contract. De FNV wil dat werknemers met een flexibel contract ook onder de cao vallen. Verder zou iedereen na 1 jaar werken een vast contract moeten krijgen. Een andere maatregel die de FNV voorstelt, is de zogenaamde flexheffing. Werkgevers die veel tijdelijke werknemers inschakelen, moeten beboet worden. Ze moeten dan flexheffing betalen via een hogere ww-premie.
5 reacties
een werkgever kan net iedereen op vast contract nemen. Het is te risicovol i.v.m. ziekte e.d. Denk ook eens aan de werkgevers. Het zou beter zijn om iedereen bij de start een flexcontract van een jaar te geven en daarna de keuze te laten maken door werkgever en werknemer om iemand een contract aan te bieden waarbij de ontslagprocedure versoepeld is voor de werkgever. Bij niet goed functioneren moet werknemer stoppen met werken met een max. vergoeding van 3 maanden salaris naar rato van dienstverband. Deze regel zou heel veel oudere aan het werk kunnen helpen. Maar ook uitzendkrachten aan een baan. Momenteel is de ontslagvergoeding een groot probleem voor de bedrijven. De werkgevers lopen veel risico. Je zult het risico moeten spreiden. Een stukje bij de werknemer neerleggen en een stukje bij de werkgever. Jullie vergeten altijd maar dat de werkgever heel veel risico loopt. Zonder werkgevers geen werknemers, maar zonder werknemers geen werkgevers. Mijn idee is om de risico’s meer te verdelen.
Ik begrijp het volledig. De trend is momenteel mensen in te huren via een bureau. Er worden nauwelijks vaste contracten aangeboden maar ook bijvoorbeeld een jaarcontract zit er niet in. Ik werk ook al een lange tijd via een uitzendbureau. Daar zitten grote nadelen aan.
Voorheen was het zo dat je een half jaar of een jaar op uitzendbasis werkte en vervolgens een (jaar)contract bij de opdrachtgever. Tegenwoordig blijf je tot in het oneindige via een bureau werken. Als die periode echt niet meer kan worden opgerekt, kom je in Fase B of je wordt ingeruild voor een andere flexkracht die dan weer in Fase A moet beginnen. Fase B biedt tegenwoordig geen zekerheid meer: Als de opdracht stopt zetten bureau?s je onder druk om ontslag te nemen, anders kon een nieuwe baan wel eens heel moeilijk worden. Ik heb het meegemaakt.
Doorgroeien bij de opdrachtgever is als flexkracht moeilijker omdat vaste medewerkers meestal voorrang hebben bij interne vacatures.
Als ik ziek ben, word ik de eerste 3 dagen niet uitbetaald, ook niet gedeeltelijk. Ik ben gelukkig niet vaak ziek maar het is een grote ongelijkheid t.o.v. de mensen die rechtstreeks in dienst bij hun werkgever zijn.
Daarnaast val je als flexwerker volledig buiten de boot als het om extra’s gaat, zoals collectieve regelingen, bonussen, bedrijfsfitness en allerlei andere extra’s die de vaste werknemers van de opdrachtgever wel krijgen. Kerstpakketten en aanverwante dingetjes zijn steeds vaker alleen voor de mensen op de loonlijst, niet voor de flexwerkers. En uitzendbureau’s hebben over het algemeen sowieso geen extraatjes en regelingen voor hun medewerkers.
Als je al anderhalf jaar bij een opdrachtgever werkt voelen al die zaken erg vervelend. Je wordt als flexwerker geacht naar beste kunnen te presteren en het feit dat je om flexibele motieven van de zijde van de werkgever voor die prestaties aanmerkelijk slechter wordt beloond/behandeld dan je collega?s die wel op de loonlijst staan, is gewoonweg onbehoorlijk.
Werkgevers outsourcen hun verantwoordelijkheden naar een bureau dat winst maakt op de flexwerker: hoe minder die kost, hoe meer winst het bureau maakt. Dit systeem gaat grof ten koste van de hardwerkende flexkrachten.
Dhr / mw de Git heeft het artikel niet goed gelezen. Ben het eens met bas. Fnv krijgt dit hopelijk voor elkaar. Zekerheid bij werknemers is ook een factor bij economische conjuncturen.
uitzendkrachten als zoete broodjes over toonbank,uitzendbureau likt hielen inlener en vragen over je toekomstperspectieven kan leiden tot je ontslag….wat is hier goed aan?uitzendbeding en geen verplichtingen over aangeven tegen beeindiging werk…uitzendkracht is speeltje en wordt niks aan gedaan…schande!!!!fnv? sukkels helpen niet anders hadden deze contracten nooit ontstaan waardoor mensen kans hadden op normale toekomst en ook conpliment…dit bedrijf: complimenten verboden
Ik ben het gedeeltelijk met de heer/mevrouw De Git en helemaal met Bas eens.
Ik vindt dan ook dat alle extraatjes en loonsverhogingen van de vaste krachten moeten verdwijnen ten faveure van de flexibele krachten.
Het is toch van de zotte dat ik als flexkracht een cursus zelf moet betalen terwijl een vaste kracht dit van het bedrijf krijgt?Ik zou dan ook willen aangeven dat de vaste werknemer nu op eigen kosten verplicht scholing moeten volgen,om bij werkloosheid een betere positie op de arbeidsmarkt te hebben.Bij de werkloze/flexkracht zou dit grotendeels zonder het gedoe met belastingaftrek direct moeten worden geregeld.