Flexwerkers vinden flexwerk handig als proeftijd voor starters op de arbeidsmarkt, dat kwam naar voren tijdens een hoorzitting voor flexwerkers van FNV. Echter, als die ‘proefperiode’ te lang duurt, werkt het demotiverend.
Afgelopen zondag organiseerde het FNV een hoorzitting waarbij flexwerkers zelf aan het woord kwamen over de voor en nadelen van flexibel werken. Daaruit bleek onder andere dat mensen zich afgescheept en moedeloos voelen en soms zelfs depressief van de continue onzekerheid.
Tijdens de hoorzitting waren vrijwel alle flexwerkers het erover eens dat flexwerk niet verkeerd hoeft te zijn. Het kan bijvoorbeeld je eigen keuze zijn, ook vonden de aanwezigen het een goede oplossing voor de opvang tijdens ziekte en piektijden of als proeftijd voor starters op de arbeidsmarkt.
Passchier
FNV-coördinator arbeidsvoorwaarden Catelene Passchier: ‘De hoeveelheid mensen die onzekere contracten hebben, en niet weten of ze morgen nog werk hebben en hun rekeningen kunnen betalen, is echt schrikbarend aan het toenemen. De ongelijke en oneerlijke behandeling van de groeiende groep flexwerkers op de arbeidsmarkt en in de sociale zekerheid vraagt om actie.’ Volgens Passchier zijn werkgevers creatief in het bedenken van nieuwe constructies om de wet en de cao te omzeilen.
Boete
De FNV pleit voor een solidair stelsel met gelijke kansen voor iedereen en zekerheid voor alle werknemers, ongeacht een flexibel of vast contract. De FNV wil dat werknemers met een flexibel contract ook onder de cao vallen. Verder zou iedereen na 1 jaar werken een vast contract moeten krijgen. Een andere maatregel die de FNV voorstelt, is de zogenaamde flexheffing. Werkgevers die veel tijdelijke werknemers inschakelen, moeten beboet worden. Ze moeten dan flexheffing betalen via een hogere ww-premie.