Top 10 moeilijk vervulbare functies

0

Er is een schreeuwend tekort aan technici en ict’ers. Samen zijn deze beide sectoren goed voor zeven van de tien moeilijkst vervulbare functies.

Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek HR Trends 2014-2015 van salaris- en HR-dienstverlener ADP Nederland, organisatieadviesbureau Berenschot en Performa Uitgeverij onder ruim 700 Nederlandse HR-professionals.

Technisch en ict-personeel

Gelet op de te vullen vacatures ingedeeld naar functiegroepen, valt op dat naast technisch personeel vooral ICT specialisten (34%) en productiepersoneel (23%) schaars zijn.

Top 10 moeilijk vervulbare functies:

  1. Technicus in industrie (69%)
  2. ICT’er in informatie- en communicatiesector (63%)
  3. Technicus in informatie- en communicatiesector (53%)
  4. ICT’er in groot- en detailhandel (41%)
  5. ICT’er bij financiële instellingen (41%)
  6. Verkoper in de informatie- en communicatiesector (33%)
  7. ICT’er in openbaar bestuur en overheidsdiensten (30%)
  8. Technicus in groot- en detailhandel (29%)
  9. Verkoper in groot- en detailhandel (28%)
  10. Productiemedewerker in informatie- en communicatiesector (28%)

Wervingsproblemen

Vooral hbo-geschoolde ICT’ers zijn moeilijk te vinden: 80% heeft moeite bij het werven van deze groep. Dit aantal staat in groot contrast met de moeite bij het vinden van ICT’ers met een universitaire opleiding (13%) of mbo-opleiding (6%).

Ook de detailhandel kampt met wervingsproblemen. Een op de vier HR-professionals (25%) geeft aan moeite te hebben met het vinden van personeel. ‘Bij de detailhandel wordt er snel gedacht aan winkelbedienden, maar ook in deze sector zijn het de technische functies die het moeilijkst vervulbaar zijn. Met name webwinkelorganisaties met een tekort aan IT’ers kunnen hier de nadelen van ondervinden’, zegt Hans van der Spek, manager Kenniscentrum HRM bij Berenschot.

Als gevolg van de economische crisis en hoge werkloosheid hebben HR-professionals overigens over het algemeen minder problemen bij het werven van personeel dan in voorgaande jaren. In de afgelopen zes jaar is het aandeel dat moeite heeft met het invullen van vacatures gedaald van 71% naar 28%. Ruim een kwart van de HR-professionals (28%) verwacht volgend jaar wervingsproblemen.

Bron: HR Trends 2014-2015

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer