UWV: aantal banen groeit pas volgend jaar

0

Na een daling van het aantal banen in 2010, zal de arbeidsmarkt zich in 2011 voorzichtig herstellen.

Dat voorspelt uitkeringsinstituut en werkbedrijf UWV, dat donderdag een arbeidsmarktprognose over 2010 en 2011 presenteerde.

Voor dit jaar voorziet het UWV een afname van het aantal banen met 118.000. Volgend jaar zou er sprake zijn van een voorzichtige groei met 33.000 arbeidsplaatsen.

Voor de periode 2012 – 2015 gaat het UWV uit van een gemiddelde economische groei van 1,77 procent. Met deze groei gaat ook een verdere toename van het aantal banen gepaard.

Na een daling met 300.000 vacatures in de afgelopen twee jaren, krabbelt het banenaanbod dit jaar weer op. Het UWV voorziet dat er in dit jaar in totaal ongeveer 845.000 vacatures ontstaan. In 2011 zet de groei van het aantal vacatures zelfs door naar 978.000. Het gaat hierbij vooral om vervanging van personeel dat een nieuwe baan vindt, met pensioen gaat of om andere redenen terugtreedt van de arbeidsmarkt. Vacatures voor uitbreiding van het aantal banen zijn er nog weinig, aldus het UWV.

Het aantal werkzoekenden blijft in 2010 groeien, ziet het UWV. Eind dit jaar worden 573.000 werkzoekenden verwacht, die op dat moment zonder baan zitten. Dat is een stijging van 13 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Deze toename zet iets minder sterk door in 2011. Dan voorspelt de instantie een aantal werkzoekenden van 603.000, wat neerkomt op een stijging van 5 procent.

Vooral in de groep mannen, jongeren en middelbaar opgeleiden groeit het aantal werkzoekenden. Onder hoogopgeleiden zijn er procentueel minder werkzoekenden dan onder mensen met een lagere opleiding.

Doordat het huidige arbeidsmarktbeleid jongeren stimuleert om langer onderwijs te blijven volgen, ziet het UWV de arbeidsparticipatie van deze bevolkingsgroep dalen.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer