Vacatureaanbod sluit jaar af op recordniveau

0

Het online vacatureaanbod bereikte in december 2007 een
nieuw record. Dat blijkt uit cijfers van de Monster Employment Index. In
december steeg de Index met 3 punten naar een recordniveau van 205. Over heel
2007 bleek de transportsector de grootste stijger.

Met name de sector onderzoek & ontwikkeling en de administratieve sector zagen in december de vraag naar personeel flink toenemen. Net als in de financiële dienstverlening die daarmee langzaam herstelt van de daling eerder dit jaar. Over het hele jaar zag de transportsector de grootste stijging in vacatures. “De groei van december is illustratief voor de rest van 2007 dat ongekend succesvol is geweest voor de Nederlandse werkgelegenheid”, zegt Diana Krieger, Managing Director van Monsterboard.nl. Het is niet voor niets dat Nederland op dit moment de laagste werkloosheid heeft van de gehele EU. De kansen op de arbeidsmarkt zijn onverminderd groot.”
 
Stijgers en dalers over 2007
De Index laat over geheel 2007 een stijging zien van 34 punten. De sectoren waarin de online vraag naar personeel over 2007 het sterkst groeide, zijn: transport & logistiek (+105), administratie (+63), productie (+63), horeca (+57) en sales (+54). De online vraag naar personeel vertoonde alleen een daling bij: financiële dienstverlening (–36), bouw (-36), telecommunicatie (-43) en onderzoek & ontwikkeling (-4).
 
Over 2007 lieten bijna alle provincies een stijging in de vraag naar personeel zien, waarbij de Index in Groningen (+50) en Limburg (+49) over geheel 2007 het meest toenam. Alleen Noord-Brabant groeide niet in 2007 en sloot het jaar af met dezelfde Index als in januari.
 
Herstel financiële dienstverlening
Hoewel de sector onderzoek & ontwikkeling over het hele jaar een daling liet zien, steeg de Index in december juist fors (+20) net als de Index voor de administratieve sector (+18). Ook in de financiële dienstverlening nam het aantal online vacatures wederom toe. Na de forse daling eerder dit jaar krabbelt deze sector de laatste drie maanden weer voorzichtig op. In de publieke sector (-9) en de sectoren landbouw & visserij (-4) en het onderwijs (-2) daalde de vraag naar personeel in december juist licht.
 
Zuid-Holland en Flevoland
Opvallend is de forse stijging van de Index in december in de provincies Zuid-Holland en Flevoland, met een groei van respectievelijk 11 en 6 punten. In beide provincies steeg het aantal online vacatures in de financiële dienstverlening en de industrie. Ook Zeeland deed het in december goed ( +5 ). In Friesland en Limburg liet de Index een aanzienlijke daling zien:
7 punten in beide provincies.
 
Europa
Naast Nederland zagen ook Groot-Brittannië (+5) en Zweden hun Index stijgen (+13). Duitsland (-7) en Frankrijk (-1) kenden een daling. De totale Europese Index bleef hierdoor gelijk in december (155). Over heel 2007 groeide de Index in Europa wel, met 33 punten. Zweden zag over de 2007 in punten de grootste groei (+68), gevolgd door Groot-Brittannië (+53). Frankrijk kende net als Nederland een groei van 34 punten. Duitsland sluit de rij met een groei van 18 punten.
 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer