Vacaturemarkt flink aangetrokken

0

Er zijn in het derde kwartaal van dit jaar ruim 485.000 unieke vacatures online geplaatst. Dat betekent dat het aantal vacatures met 31,7% is gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2015.

Dit blijkt uit de cijfers van Jobfeed, de arbeidsmarktanalysetool van Textkernel.

Geen vacaturedip
De stijging ten opzichte van het vorige kwartaal (Q2) was 5,6%. Dat is opvallend omdat normaal gesproken in het 3e kwartaal sprake is van een vacaturedip in de zomermaanden.

Hoger vs. lager opgeleiden
Opvallend is dat het aantal vacatures voor hoger opgeleiden met 21% minder hard stijgt dan gemiddeld. Het aantal vacatures voor lager opgeleiden steeg met 41%.


Vacaturemarkt per provincie

Noord-Holland staat op nummer 1 met de meeste vacatures in Q3 van 2016. Daarmee wisselt de provincie van plaats met Zuid-Holland, dat in hetzelfde kwartaal vorig jaar nog de meeste vacatures had. Opvallend is dat het aandeel vacatures in de Randstad daalt. Het aantal vacatures buiten de Randstad groeit harder dan gemiddeld – met uitzondering van de provincie Groningen – en toont daarmee een stijging in marktaandeel. De provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht zijn samen nog steeds goed voor bijna de helft van het aanbod aan vacatures (49,3%).

Zorg grootste stijger
Ondanks een daling van -1,8% blijft ‘Handel’ in Q3 2016 de grootste branche van Nederland met een marktaandeel van 21%. ‘Zorg’ stijgt met 2,7% en is nu goed voor 16,7% van de online vacatures. Daarmee is de sector zorg veruit de grootste stijger. De branche Zakelijke dienstverlening neemt de 3e plek in met 7,8%, ten koste van Industrie/Techniek die daalt naar een 5e plaats. Het aantal vacatures in de ICT groeit minder hard dan de andere branches en daalt daardoor van 7,3% marktaandeel naar 7,1% van alle Nederlandse vacatures. Met 11,3% van de in totaal 485.832 vacatures blijft ICT de grootste beroepsklasse.

Medewerker klantenservice
In Q3 2016 was medewerker klantenservice het meest gevraagde beroep. Opvallend is dat dit beroep in zowel de top 3 beroepen voor hoger opgeleiden als in de top 3 beroepen voor lager opgeleiden voorkomt.

Top-3 beroepen hoger opgeleiden:

  1. Software engineer
  2. Accountmanager
  3. Medewerker klantenservice

Top-3 beroepen lager opgeleiden:

  1. Medewerker klantenservice
  2. Productiemedewerker
  3. Verzorgende

Bron: TextkernelNoot van de redactie:

Om een beeld te krijgen van de ontwikkeling van de vacaturemarkt is het aan te raden deze cijfers te vergelijken met de cijfers over het 2e kwartaal van Textkernel.

Gisteren publiceerde Matchcare haar inzicht in de vacaturemarkt in de Arbeidsmarktrapportage Q3 2016.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer