Veel meer jongeren met een flexcontract

0

Het aantal jongeren van 15 tot 27 jaar met een flexibel arbeidscontract is in 10 jaar tijd flink gestegen, van 24 procent in 2002 naar 39 procent in 2012 op een totaal aantal van 627.000 jongeren. Het gaat om jongeren die uitsluitend werken en daarnaast geen opleiding volgen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De stijging betreft vooral jongeren met een tijdelijk contract met uitzicht op een vaste dienstbetrekking en oproepkrachten. Jonge vrouwen hebben volgens het CBS iets vaker een flexibele arbeidsrelatie dan jonge mannen. De laatsten zijn daarentegen iets vaker als zelfstandige werkzaam.

Hoog- en laagopgeleiden werken vaker met een flexibel contract dan middelbaaropgeleiden. Bij hoogopgeleide jongeren gaat het dan vooral om een tijdelijk contract met uitzicht op een vast dienstverband, bij laagopgeleiden om uitzendkrachten. Middelbaaropgeleide jongeren hebben relatief vaak een vast contract.

Ook in de leeftijdscategorie 27 tot 65 jaar steeg het aandeel van het aantal werknemers met een flexibel contract, maar veel minder sterk dan bij hun jongere collega’s: van 8 procent in 2002 naar 11 procent in 2012.

ANP

Over Auteur

redactieflexmarkt

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer