De Raad voor Werk en Inkomen waarschuwt in een rapport voor het overschatten van het effect dat de vergrijzing zal hebben op de arbeidsmarkt.
De uitstroom als gevolg van de vergrijzing is niet voldoende om de Nederlandse arbeidsmarkt uit het slop te trekken, schrijft de Raad voor Werk en Inkomen (RWI). De overheid zal ook een activerend werkgelegenheidsbeleid moeten voeren. Uit onderzoeken in landen waar de vergrijzing verder is gevorderd dan in Nederland blijkt dat wanneer het aanbod van arbeidskracht daalt, het aantal banen mee daalt en dat het overschot of tekort per saldo gelijk blijft.
Daar komt bij dat de grootste uitstroom van babyboomers al in 2009 heeft plaats gevonden, schrijft de RWI. Vorig jaar was er het hoogste aantal 62-jarigen en 62 jaar is de gemiddelde leeftijd waarop een Nederlandse werknemer uittreedt. Dat verklaart ten dele waarom de Nederlandse werkloosheid relatief weinig is opgelopen: er was een grote uittredingsgolf. Daarnaast besloten veel jongeren de arbeidsmarkt juist niet te betreden en langer op school te blijven.
De oplossing ligt volgens de RWI in een combinatie van sterk economisch beleid, zodat meer banen worden gecreeërd, en een verbetering van de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt. Nederland beweegt zich in de richting van een kenniseconomie en daar zal ook de arbeidsmarkt zich aan moeten aanpassen.