Steeds meer 55-plussers freelancen

0

Er komen steeds meer freelancers bij van 55 jaar en ouder. Dat concludeert HR-dienstverlener Tentoo uit een onderzoek onder ruim 15.000 freelance- en flexwerkers. Het afgelopen halfjaar nam het aantal freelancende 55-plussers met 11,5% toe ten opzichte van vorig jaar.

De toename van het aantal oudere freelancers is fors hoger dan het gemiddelde: dat ligt voor alle leeftijdsgroepen tezamen op 2%. Een jaar geleden was nog sprake van een groei met 8%. Volgens Paul den Ronden, algemeen directeur van Tentoo, zijn de rollen omgedraaid: “Voorgaande jaren zagen we voornamelijk een stijging onder het aantal freelancende jongeren. Freelancers van 55+ hebben nu eenmaal meer ervaring op zak. Blijkbaar is de vraag daarnaar de afgelopen maanden toegenomen.” Het aantal freelancers van 25 jaar en jonger is met 1% gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Toen was nog sprake van een hausse aan jongeren die de freelance-markt betraden: Tentoo noteerde toen liefst 42% meer jongeren onder de 24.

Meer gebruik van flexibele schil

Opdrachtgevers hebben in de eerste zes maanden van dit jaar 7% meer uitgegeven aan freelancers. Het aantal uren dat opdrachtgevers gebruikmaken van hun flexibele schil is met 5% toegenomen. “Voorheen waren veel werkgevers huiverig om vastigheid te bieden aan medewerkers, maar nu blijkt het juist weer lastig om vast personeel aan te trekken. De flexibele schil biedt zowel voor opdrachtgevers als freelancers en flexwerkers een prettig alternatief.”

Grootste groei in Flevoland

Als flexwerker kun je het beste in Flevoland zitten: daar is de omzet met 13% gestegen in de eerste helft van 2018. Dat komt volgens Den Ronden doordat de provincie centraal ligt. In Noord-Holland en Gelderland steeg de omzet met 4%. Er zijn ook provincies waar freelancers een minder halfjaar draaiden: zo ging de omzet in Overijssel met 6% achteruit. Ook in Zuid-Holland (-4%) Groningen (-2%) daalden de inkomsten.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer