Vraag naar recruiters blijft groot

0

De vraag naar recruiters is in het derde kwartaal 2016 met 1.827 vacatures net zo groot als de recordvraag in het tweede kwartaal 2016.

Dit blijkt uit analyses van Intelligence Group in opdracht van Compagnon en de Hogeschool voor Recruitment, gebaseerd op onder meer data van Jobfeed.

In vergelijking met een jaar geleden stijgt de vraag naar recuiters en P&O’ers beperkt, respectievelijk 0,4% en 0,8%, maar blijft daarmee onverminderd groot.
HBO-recruiters

Opvallend is verder dat met name de vraag naar recruiters stijgt met een hbo-opleiding (+23% ten opzichte van een jaar geleden). De vraag naar wo-recruiters is met 13% gedaald en die naar mbo-recruiters zelfs met 37%. ‘De toenemende krapte op de arbeidsmarkt vraagt om meer gespecialiseerde recruiters die de markt en de doelgroep kennen. Daarbij komt er steeds meer technologie en verwachtingsmanagement kijken in het werk van recruiters. Dit vraagt om een hoger opleidingsniveau en een betere vakbeheersing’, stelt Frank Roders, directeur Compagnon.

Collectieve sector
Opvallend is dat er een krimpende vraag naar IT-recruiters (-33%). Tegelijkertijd neemt de vraag naar gespecialiseerde recruiters toe in de belangrijkste groeisegmenten op de arbeidsmarkt zoals bouw, logistiek, flexpool, hospitality, onderwijs, zorg en ziekenhuizen. Ten opzichte van een jaar geleden lijkt het erop dat de collectieve sector bezig is met een inhaalslag, wat onherroepelijk zal leiden tot verdere krapte in bepaalde deelsegmenten van de arbeidsmarkt. De vraag naar recruiters gespecialiseerd in lager opgeleiden en non-profit groeit.

P&O’ers
Binnen de P&O en recruitmentmarkt, valt op dat de sterkste groei zit bij de loopbaanadviseurs (+55%) en consultants reïntegratie (+88%). Minder vraag is er naar de HR Manager en HR Adviseurs. De vraag naar de consultant werk en inkomen daalt al twee jaar op rij.

Opvallend is verder dat P&O-beroepen die gevoelig zijn voor automatisering en robotisering juist wel doorgroeien, zoals de administratief medewerker en HR medewerker en medewerker personeelszaken. ‘Waar binnen andere sectoren de vraag naar administratieve en ondersteunende medewerkers krimpt, zien we binnen P&O het tegenovergestelde. Dit komt onder andere door het wegvallen van managementlagen binnen organisaties en de vergrijzing binnen de HR kolom. Open plekken worden daarna vooral ingevuld door medewerkers met ‘hands-on’ mentaliteit’, licht Roders toe.

Bron: Compagnon/Intelligence Group

Lees ook: Vraag naar recruiters stijgt in een jaar 60%

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer