Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2019 is de werkgelegenheidsverwachting onder Nederlandse werkgevers voor het eerste kwartaal van 2020 licht gedaald (-1%). Het werkgelegenheidscijfer komt dit kwartaal uit op +4% en illustreert het positieve voornemen van werkgevers om medewerkers aan te nemen.
Dat blijkt uit de Manpower Employment Outlook Survey voor het eerste kwartaal van 2020 (MEOS Q1) onder 58.000 werkgevers wereldwijd, waarvan 750 uit Nederland.
“De werkgelegenheidsverwachting volgt momenteel dezelfde ontwikkeling als andere belangrijke macro-economische indicatoren”, zegt Jeroen Zwinkels, algemeen directeur ManpowerGroup Nederland. “Ondanks een kleine daling van het sentiment, blijft het werkgelegenheidscijfer positief. De enige uitzonderingen hierop zijn de sectoren Transport, Opslag & Communicatie en Nutsbedrijven.”
Optimisme onder werkgevers
Na een sterke daling in het vierde kwartaal van 2019 is de werkgelegenheidsverwachting in de financiële sector dit kwartaal, met zes procentpunten, sterk gegroeid (+7%). Ondanks het herstel in de financiële sector, is het optimisme onder werkgevers in zes van de negen arbeidssectoren gedaald. Werkgevers in de sectoren Transport, Opslag & Communicatie (-5%) en Nutsbedrijven (-3%) verwachten het eerste kwartaal van 2020 zelfs minder werknemers aan te nemen. Ondanks het mindere sentiment, blijft het werkgelegenheidscijfer in zeven van de negen arbeidssectoren positief. Werkgevers in de sectoren Mijnbouw & Delfstofwinning (+14%), Bouw (+12%) en Productie (+8%) zijn het meest optimistisch. Zwinkels: “De transportsector heeft te kampen met een groeiend aantal onzekerheden zoals Brexit, oplopende internationale spanningen en de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Uit onze cijfers blijkt dat dit van negatieve invloed is op de werkgelegenheidsverwachting in de transportsector.”
investeren in de training, bij- en omscholing
Het percentage Nederlandse werkgevers dat moeite had om de juiste kandidaten voor hun vacatures te vinden, bedroeg het afgelopen kwartaal 70%. Echter biedt slechts 41% van hen – vergeleken bij vorig jaar – betere arbeidsvoorwaarden aan werknemers. Steeds vaker kiezen Nederlandse werkgevers voor het om- en bijscholen van medewerkers als een oplossing voor dit probleem. Zo is het percentage van de werkgevers dat – ten opzichte van vorig jaar – meer uitgeeft aan het trainen, bij- en omscholen van hun werknemers, het afgelopen kwartaal gestegen van 48% tot 52%. De scholings- en opleidingsbudgetten stegen het meest in de sector Productie en Industrie (58%). Zwinkels: “Het lijkt erop dat Nederlandse werkgevers zich inmiddels bewust zijn van de problemen die zij ondervinden in de zoektocht naar het juiste talent. Hetzelfde geldt in toenemende mate voor het behoud van medewerkers. Hierdoor zien wij dat werkgevers steeds vaker investeren in de training, bij- en omscholing van getalenteerde medewerkers, om ze zo over lange termijn tevreden en inzetbaar te houden.”
Bron: ManpowerGroup
De volledige versie van de MEOS Q1 is hier te downloaden
Lees ook: Nederlandse werkgevers minder positief over werkgelegenheid (MEOS Q4 2019)