Wel/niet talent vinden is bepalend voor groei bedrijven in 2020

0

Bedrijven zijn positief over 2020. Zij verwachten bijna allemaal te groeien volgend jaar. Maar voor de helft van de Nederlandse bedrijven blijft het vermogen om geschikt talent aan te trekken een bepalende factor voor die groei.

Dat blijkt uit een internationale studie van recruitmentbureau Robert Half die in oktober 2019 een enquête liet uitvoeren onder 5.165 respondenten uit dertien verschillende landen, waarvan 403 respondenten in Nederland.

Ondernemersvertrouwen

Nederlandse leidinggevenden (99%) geven aan dat ze er enigszins tot zeer veel vertrouwen in hebben dat hun bedrijf in de eerste helft van 2020 zal groeien. 62% hiervan noemt zich zelfs ‘zeer zeker’  van bedrijfsgroei. Het ondernemersvertrouwen wordt internationaal bepaald door onder meer het huidige economische klimaat (54%), het uitbreiden van zakelijke kansen (51%) en het aantrekken van geschikt talent (50%). Hoewel het tempo van digitalisering, veranderingen in wet- en regelgeving en politieke stabiliteit voor veel leidinggevenden een belangrijke rol spelen, is de heersende bedrijfsstemming in 2020 positief.

Talent aantrekken blijft prioriteit

De Nederlandse leidinggevenden noemen het aantrekken van geschikt talent als belangrijkste factor (52%). “Het aantrekken én behouden van talent blijft echter ook in 2020 prioriteit voor veel Nederlandse bedrijven”, zegt Frédérique Bruggeman, managing director bij Robert Half.
Voor de helft van de Nederlandse bedrijven blijft het vermogen om geschikt talent aan te trekken een bepalende factor voor het bedrijfsvertrouwen in 2020. Ondanks de ‘war for talent’ kampt Nederland nog steeds met een hoge vacaturegraad: in het tweede kwartaal van dit jaar telden we nog steeds 283.000 openstaande vacatures. Dat is goed voor een vacaturegraad van 3,4%, terwijl het Europese gemiddelde op slechts 2,3% ligt.

Skills gap

Voor vaardigheden in bijvoorbeeld de sectoren Finance & Accounting en Office Administration – vakgebieden waarin Robert Half onder meer actief is –  blijven de tekorten acuut volgens respondenten, onder meer door gebrek aan interne opleiding en de beschikbaarheid van externe leerplekken of opleidingsspecifieke programma’s. Die skills gap baart ook Nederlandse leidinggevenden zorgen. Bruggeman: “In 2020 is de kandidaat aan zet en deze studie toont aan dat de Nederlandse leidinggevende dat ook zo ziet. Om te kunnen blijven groeien in een steeds technischere omgeving, moeten bedrijven continu inzetten op skills, training en coaching, nieuwe functieomschrijvingen en het aanpassen van de bedrijfscultuur aan een nieuwe realiteit. Maar bovenal – en dit kunnen we niet vaak genoeg benadrukken – het vermogen om talent aan te trekken en te behouden, is de bepalende factor om te kunnen blijven groeien in 2020.”

Bron: Robert Half

Lees ook: Werkgevers vrezen vertrek babyboomers

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer