Werkloosheid gedaald

0

De werkloosheid is dit jaar voor het eerst afgenomen doordat meer mensen aan het werk zijn. Er zijn vooral meer jongeren gaan werken.

Dit maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.

Groei uitzenduren
In mei daalde het aantal werklozen met 14.000 en kwam uit op 8,6 procent van de beroepsbevolking. De werkloosheid kwam daarmee vorige maand uit op 673.000 personen. Meer mensen kregen betaald werk door een groeiend aantal vacatures en uitzenduren begin dit jaar. Zowel de daling van de werkloosheid als de toename van de werkzame beroepsbevolking was het grootst bij 25- tot 45- jarigen.
Uit cijfers van UWV blijkt ook dat het aantal WW-uitkeringen voor de vierde maand op rij is afgenomen. De afname is het grootst bij seizoensgevoelige sectoren als landbouw, bouw en horeca.

Begin dit jaar liet het CBS nog weten geen herstel van de arbeidsmarkt te zien.

Asscher: meer werk
Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken noemt het ‘heel goed nieuws’ dat de werkloosheid in mei met 14.000 is gedaald. In maart daalde werkloosheid nog omdat werkzoekenden zich terugtrokken van de arbeidsmarkt, nu vinden juist meer mensen werk. Het bestrijden van de werkloosheid blijft absolute topprioriteit van het kabinet en zet onverminderd door om de werkloosheid verder terug te dringen, aldus Asscher. Hij wijst onder meer op de banenplannen, waarvoor het kabinet in totaal 600 miljoen heeft uitgetrokken.

Vakantiewerk
Mirjam Sterk, door het kabinet benoemd tot ambassadeur aanpak jeugdwerkloosheid, is blij dat ook de jeugdwerkloosheid in mei is gedaald. ‘Meer jongeren zijn gaan werken. Dat is goed nieuws. Ook de komende zomerperiode biedt kansen voor jongeren. Vakantiewerk is een goede kans om ervaring op te doen bij werkgevers die in de zomervakantie pieken, zoals de horeca of de zorg, als de vaste krachten met vakantie gaan en het werk doorgaat.’

CPB: banen voor jongeren
Het CPB verwacht ook dat de werkloosheid weer zal zakken naar het ‘evenwichtsniveau’ van rond de 4 procent. Hoe snel dat gebeurt, hangt ook af van het herstel van de economie. ‘We zien weinig reden om te denken dat mensen zich permanent van de arbeidsmarkt hebben teruggetrokken’, aldus CPB-onderzoeker George Gelauff. Jongeren zullen de komende jaren weer banen vinden en oudere werklozen gaan met pensioen.


ANP

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer