Werkloosheid stijgt naar 7 procent

2

De werkloosheid in Nederland is in november gestegen naar 7 procent van de beroepsbevolking.

Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

Het CBS telde vorige maand in totaal 552.000 werklozen. Dat waren er 16.000 meer dan in oktober. De werkloosheid is afgelopen jaar sterk gestegen. In november 2011 had 5,8 procent van de Nederlandse beroepsbevolking geen betaalde baan. De afgelopen 3 maanden kwamen er elke maand gemiddeld 13.000 werklozen bij. Ruim de helft van die toename betrof 45-plussers.

De werkloosheid staat, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, nu op het hoogste niveau in ruim 10 jaar tijd. Zonder correctie voor seizoensinvloeden kwam het werkloosheidspercentage vorige maand uit op 6,9 procent. Dat is het hoogste niveau sinds maart 2005.

In juni vorig jaar werd voor het laatst een afname geregistreerd. De werkloosheid kwam in die maand uit op 5 procent.

De jeugdwerkloosheid klom vorige maand tot 13,7 procent. Van de Nederlanders van 25 jaar en ouder was 6 procent werkloos.

Volgens het UWV werden in november 322.000 werkloosheidsuitkeringen verstrekt. Dat waren er ruim 12.000 meer dan een maand eerder. De grootste stijging vond plaats onder jongeren onder de 25 jaar. Het aantal uitkeringen nam vooral sterk toe in de landbouw, horeca en bouw. Die sectoren laten in de winter altijd een sterke stijging zien.

Er werden in november 51.000 nieuwe uitkeringen verstrekt. Daarnaast werden er bijna 39.000 beëindigd.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

2 reacties

  1. Bert van der Winden op

    Van deze cijfers wordt ik niet blij, maar toch is het goed om te vermelden. Zonder harde cijfers zouden mensen het makkelijker nog veel ernstiger inschatten en de hoop laten varen.

Reageer