100 miljoen als smeerolie sociaal overleg

0

Het kabinet trekt ruim 100 miljoen euro uit om de kansen van jongeren en ouderen op de arbeidsmarkt te verbeteren. Met het geld kunnen projecten in bijvoorbeeld de noodlijdende bouw worden gefinancierd.

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) zei woensdag na afloop van het eerste overleg van het kabinet met werkgevers en werknemers dat hij het geld met ‘schrappen en schrapen’ bijeen heeft gekregen. Het bedrag kan worden gezien als smeerolie voor het overleg dat de komende maanden wordt voortgezet.

Werkloosheid
Want na anderhalf uur overleg hadden de partijen elkaar weliswaar diep genoeg in de ogen gekeken om vast te stellen dat ze de komende tijd verder gaan praten, maar oplossingen liggen niet voor het grijpen. Premier Mark Rutte wees erop dat grote problemen als de oplopende werkloosheid en de vastgelopen woningmarkt nu eenmaal niet met één druk op een knop zijn op te lossen.

Asscher stelde tevreden vast dat de bereidheid er is om de mouwen op te stropen. ‘We praten de komende tijd verder over grote kwesties. Het kabinet is bereid verder te kijken dan de letter van het regeerakkoord.’ Het kabinet was met een forse delegatie naar het het overleg gekomen (de premier, drie ministers en een staatssecretaris) en gaf zo het belang van het onderhoud aan.

FNV
Ton Heerts, voorzitter FNV/de nieuwe vakbeweging, verwacht ook dit voorjaar geen ‘grootse, meeslepende akkoorden’. Zijn achterban wijst de kabinetsplannen voor een kortere WW en soepeler ontslagrecht af en Heerts weet dat het de komende tijd moeilijk gaat worden. ‘Maar we zijn echt in gesprek en elk muizengaatje dat wij zien om die plannen beter te maken, zullen we benutten. We knokken voor banen.’

Het bedrag van in totaal 100 miljoen voor de komende 2 jaar is extra en komt bovenop de 250 miljoen euro per jaar die het kabinet eerder al extra beschikbaar stelde om de gevolgen van de maatregelen in het regeerakkoord te verzachten. Verder is afgesproken om meer aandacht te geven aan misstanden waarmee buitenlandse werknemers hebben te maken in bijvoorbeeld de Eeemhshaven en op de Maasvlakte.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer