ZP’er steeds belangrijker door mismatch arbeidsmarkt

0

Er is een mismatch op de arbeidsmarkt en die kloof tussen vraag en aanbod wordt door de impact van technologie alleen maar groter. Bedrijven worden hierdoor afhankelijker van het vakmanschap van de ZP’er (Zelfstandig Professional). Zij moeten daarom meer investeren in hun flexibele schil.

Dit concluderen ABN AMRO en FastFlex in het rapport ‘The war for talent is over – and talent has won’, dat vandaag is gepubliceerd.

Impact technologie
Ondanks de aantrekkende economie is er sprake van een steeds grotere mismatch op de arbeidsmarkt: het aantal vacatures stijgt bijna evenredig aan het aantal werklozen. De kloof tussen vraag en aanbod wordt door de impact van technologie bovendien alleen maar groter. Er is minder behoefte aan administratieve en productiegerelateerde krachten, terwijl de vraag naar IT-specialisten en technici stijgt. Het is lastig om de Nederlandse arbeidspopulatie snel aan te passen aan deze veranderingen. Niet alleen verschuift de vraag, ook groeit de behoefte aan hoger geschoold personeel. Bedrijven worden hierdoor afhankelijker van het vakmanschap van de ZP’er (Zelfstandig Professional). Tegelijkertijd groeit het aantal ZP’ers. In totaal telt Nederland nu bijna één miljoen zelfstandige professionals. In 2014 kwamen er 50.000 ZP’ers bij: twee keer zo veel als vijf jaar geleden.

Millennials
Voor de nieuwe generatie ZP’ers, de zogenaamde Millennials, zijn de grenzen tussen werk en privé minder relevant. 30 procent beschouwt zichzelf als een professional die zeer flexibel is in de werkzaamheden die hij op zich neemt. Zij zijn bereid hierbij verschillende rollen te vervullen. Millennials beschouwen zichzelf als een hybride professional en maken geen duidelijke keuze tussen de positie van ZP’er of een vast dienstverband.

Werving en selectie
Veel Millennial-professionals worden al vroeg ZP’er, waardoor de gemiddelde leeftijd terugloopt van 48,9 jaar tot 46,8 jaar. Door technologische ontwikkelingen worden bedrijven steeds meer afhankelijk van een klein aantal experts. Werving en selectie op basis van het cv is hierbij achterhaald. Organisaties moeten in competenties investeren, ook als deze professionals geen vast contract hebben. De nadruk dient hierbij niet zozeer te liggen op het soort kennis dat is opgedaan, maar op de snelheid en de manier van leren.

‘Verbinden’ van ZP’ers
Bedrijven zullen steeds meer projectorganisaties worden die die moeten investeren in hun flexibele schil, vooral om verbondenheid met de ZP’er te creëren. ‘In de komende jaren zullen hybride contractvormen een hoge vlucht nemen. Hierbij draait het niet om het ‘binden’, maar vooral om het ‘verbinden’ van ZP’ers, want deze professionals verbinden zich met meerdere organisaties’, zegt Han Mesters, Sector Banker Zakelijke Dienstverlening, van ABN AMRO. ‘Samen met zijn netwerk zal de ZP’er een steeds grotere invloed hebben. Zo ontstaan ‘zwermen’ van professionals die samen een project of opdracht vervullen en doelgerichter kunnen werken dan grote bedrijven.’

Flexibele projectorganisatie
Ook FastFlex ziet deze trend. ‘Bedrijven zullen zich ontwikkelen tot flexibele projectorganisaties. Zo wordt innovatie steeds belangrijker’, stelt Niels Huismans, Business Developer bij FastFlex. ‘Het blijkt voor veel organisaties moeilijk om intern te innoveren en dit wordt daardoor steeds meer extern gedaan. Zulke projecten – die later mogelijk uitgroeien tot afdelingen – zullen alleen maar toenemen en hiermee ook ZP-netwerken. Snelle wisselingen van strategie zijn erg belangrijk om te kunnen overleven. Een flexibele projectorganisatie is hiervoor erg geschikt.’


Bron: ABN Amro/FastFlex

Lees ook:

Over Auteur

redactieflexmarkt

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer