‘Aanbesteding sluit zelfstandigen uit’

0

FNV Zelfstandigen stelt dat de aanbesteding van de hoogheemraadschappen van Rijnland, Delfland en Schieland en Krimpenerwaard in strijd is met de nieuwe aanbestedingswet die binnenkort van kracht gaat.

De hoogheemraadschappen willen gezamenlijk de externe advieswerkzaamheden aanbesteden en sluiten daarmee zelfstandigen uit, aldus de belangenbehartiger van ruim 15.000 zelfstandigen in de sectoren Diensten, Groen, Handel, ICT, Industrie, Vervoer en Zorg.

Het probleem

“De winnaars van de aanbesteding mogen uitsluitend werknemers leveren waardoor zelfstandigen nadrukkelijk buitengesloten worden. Zelfstandig ondernemers hebben door de aanbesteding de komende vier jaar geen kans meer op een opdracht van de hoogheemraadschappen. Daarnaast wordt niet uitgelegd waarom zelfstandigen bewust worden buitengesloten en waarom de advieswerkzaamheden worden geclusterd,” aldus FNV Zelfstandigen. 

Volgens Linde Gonggrijp, directeur FNV Zelfstandigen, is de werkwijze van de hoogheemraadschappen in strijd met de nieuwe aanbestedingsregels “die juist meer kansen geven aan zelfstandigen”.

De nieuwe aanbestedingswet

Afgelopen februari heeft de Tweede Kamer een nieuwe aanbestedingswet aangenomen die juist meer kansen moet geven aan zelfstandigen en die clustering tegengaat. Opdrachten moeten volgens de nieuwe regels verdeeld worden in percelen, waardoor zelfstandig ondernemers een betere kans maken. “Clusteren mag enkel nog met goede redenen en wanneer er expliciet rekening wordt gehouden met het MKB en zelfstandig ondernemers,” aldus FNV Zelfstandigen. “Dat zien wij in deze aanbesteding niet terug,”, aldus Gonggrijp, die aangeeft dat in het geval van deze aanbesteding toch weer een omzeteis wordt gehanteerd, “terwijl die in de nieuwe aanbestedingswet aan banden is gelegd”.  

FNV Zelfstandigen heeft de drie Hoogheemraadschappen uitgenodigd voor een gesprek.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer