Aanpak malafide werkgevers: deal met Roemenen en Bulgaren

0

Nederland gaat de samenwerking met Roemenië en Bulgarije versterken om schijnconstructies en malafide werkgevers aan te pakken en daarmee uitbuiting van werknemers tegen te gaan.

Dat heeft minister Asscher donderdag tijdens de raad van Europese ministers van sociale zaken in Luxemburg afgesproken met zijn Roemeense en Bulgaarse collega’s.

Minister Asscher wil samen met andere Europese lidstaten bereiken dat voor gelijk werk dezelfde arbeidsvoorwaarden gelden  voor Nederlandse en voor buitenlandse werknemers. Hij heeft er in Luxemburg bij collega’s voor gepleit dat de schaduwkanten van het vrij verkeer van werknemers hoger op de Europese agenda komen te staan. “Als je de grote voordelen van het vrij verkeer van personen wilt blijven benutten, moet je ook bereid zijn de neveneffecten aan te pakken. Dit vraagt allereerst om bewustwording”, aldus Asscher.

Met Roemenië en Bulgarije is afgesproken dat er meer gegevens worden uitgewisseld. Betere gegevensuitwisseling helpt de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid malafide werkgevers die grensoverschrijdend opereren aan te pakken. Voorlichting over rechten en plichten van werknemers in Nederland moet daarnaast bijdragen aan het voorkomen dat mensen in zee gaan met deze werkgevers.

Bron: Ministerie SZW

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer