Haags uitzendbureau verdacht van fraude met lonen

0

Op 9 mei 2016 zijn in Den Haag twee verdachten aangehouden die werknemers lieten werken met gefingeerde dienstverbanden. Op papier kregen de werknemers een hoger loon dan dat zij daadwerkelijk ontvingen.

De verdachten zijn respectievelijk de eigenaar en de boekhouder van een uitzendbureau in Den Haag.

Het uitzendbureau heeft ongeveer 200 uitzendkrachten in dienst die vooral werken bij tuinderijen in het Westland en in de omgeving van Rotterdam. Het vermoeden bestaat dat in een groot aantal gevallen de uitzendkrachten op papier een hoger loon kregen dan zij daadwerkelijk ontvingen van het uitzendbureau.

Gefingeerde dienstverbanden
Het vermoeden bestaat dat een hoger salaris op een loonstrook werd gebruikt voor het verkrijgen van een hypotheek, een krediet of het verkrijgen van een verblijfsvergunning. Het ‘hoge salaris’ staat echter alleen op papier, de uitzendkracht ontvangt dit niet.
Het werken met gefingeerde dienstverbanden is strafbaar. Geschat wordt dat de eigenaar van het uitzendbureau hiermee ongeveer € 400.000,- wederrechtelijk heeft verkregen.

Administratie in beslag genomen
Ook zijn de woning van de eigenaar en het bedrijfspand van het uitzendbureau doorzocht. Bij de doorzoekingen is onder meer administratie in beslag genomen. Daarnaast is onder andere ook beslag gelegd op een woning en een aantal bankrekeningen van de eigenaar van het uitzendbureau.

Bron: Inspectie SZW


Lees ook:

Lees over wet- en regelgeving rondom loon:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer