FNV: ‘Rutte moet misbruik premieregels arbeidsmigranten tegengaan’

0

Als het aan FNV-baas Ton Heerts ligt, zet premier Mark Rutte zich tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie in om het misbruik van Europese regels voor arbeidsmigranten aan te pakken.

Dat zegt Ton Heerts naar aanleiding van de onlangs geconstateerde misstanden in de Nederlandse scheepsbouw. Daar werken Roemeense lassers voor een zeer laag loon.

A1-verloning
Werknemers uit een EU-land die in een andere lidstaat werken, vallen onder de premieregels van het land waar ze werken. Daar is echter een uitzondering op als werknemers door een bedrijf uit hun eigen land naar een ander EU-land gedetacheerd worden. Gebruik van deze zogenaamde A1-regel gaat vaak gepaard met ,,malafide praktijken zoals cao-ontduiking”, stelt de vakbond.

Gelijk loon buitenlandse uitzendkracht
De detachering van werknemers door een bedrijf uit een ander EU-land in Nederland zou niet langer dan twee jaar moeten duren. Gebeurt dat wel, dan zou de Nederlandse sociale premieregels moeten gelden, inclusief pensioen. En voor buitenlandse uitzendkrachten zouden de Nederlandse regels moeten gelden. Dat stelt EU-commissaris Marianne Thyssen (Werkgelegenheid en Sociale Zaken) in de Volkskrant van gisteren 9 maart jl. Thyssen sluit daarbij aan bij minister Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) die streeft naar ‘gelijk loon voor gelijk werk’ binnen de EU. Asscher hoopt dat de voorstellen nog dit jaar worden aangenomen.


Bronnen: ANP, FNV, Volkskrant


Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer