Adecco Nederland ziet omzet fors dalen

0

De omzet van Adecco is in het vierde kwartaal van 2018 met slechts 1% gestegen. De magere groei komt vooral door slechtere resultaten in Europa. In Nederland daalde de omzet zelfs met meer dan 10%.

Dat blijkt uit de cijfers die Adecco heeft bekendgemaakt.

Adecco wereldwijd

Het Zwitserse concern behaalde in het vierde kwartaal van 2018 een omzet van € 6,127 miljard. Daarmee boekt Adecco een omzetgroei van 1% ten opzichte van dezelfde periode het jaar daarvoor.
Over heel 2018 heeft Adecco wereldwijd een omzet van € 23,867 miljard geboekt. Dat betekent een omzetgroei van 1% (organische groei 3%).
De magere omzetgroei komt naar eigen zeggen vooral door terugvallende Europese markt. Dat beïnvloedt ook de vooruitzichten voor dit jaar. In januari is de omzet dan ook met 2% gedaald op jaarbasis.

Adecco Nederland

En dat is zeker ook terug te zien in ons land. Exacte cijfers voor Nederland zijn nog niet vrijgegeven, maar het jaar is zeer slecht afgesloten. In het vierde kwartaal is de omzet van Adecco Nederland met ‘double digits’ gedaald, meer dan 10% dus. Als oorzaak voor de forse omzetdaling in ons land wijst Adecco op de slechtere marktomstandigheden en terugvallende vraag van enkele grote klanten. Overigens daalde ook de (EBITA) in het vierde kwartaal, naar een laag niveau van 2,2%.
De omzetdaling van Adecco Nederland komt niet helemaal onverwachts. Deze ontwikkeling heeft zich in de loop van 2018 al ingezet. Ook in het derde kwartaal was er sprake van een omzetdaling in Nederland. En in het tweede kwartaal was de omzetgroei al veel minder groot dan in het eerste kwartaal van 2018, toen nog een omzetgroei van meer dan 10% is gerealiseerd.
Door een moeilijk tweede half jaar kan de omzet van Adecco Group Nederland over het hele jaar 2018 dan ook worden geraamd op een stabilisatie, mogelijk zelfs een lichte krimp ten opzichte van 2017.
Adecco Group Nederland boekte in 2017 een omzet van € 628,5 miljoen, een omzetgroei van bijna 13%. (Flexmarkt Omzetranglijst 2018).

Digitale transformatie

CEO Alain Dehaze geeft in een toelichting op de cijfers aan dat Adecco bezig is om de interne processen te digitaliseren en optimaliseren om de kosten verder te drukken en klant en kandidaattevredenheid te vergroten. Dehaze spreekt van een ‘digitale transformatie’ waarbij de 34.000 medewerkers wereldwijd de belangrijkste ‘asset’ blijven.

Bron: Adecco

Over Auteur

Reageer