‘AOW naar 66 jaar een goed begin’

0

Het kabinet heeft vrijdag besloten de AOW-leeftijd in 2020 te verhogen van 65 naar 66 jaar. Het belastingvriendelijke regime voor pensioensparen – het Witteveenkader – wordt daarop aangepast.

Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) noemde het besluit ,,een goed begin” in hervormingen van het pensioenstelsel.

Kamp waarschuwde: ,,we zijn er nog niet.” Hij hoopt dat werkgevers en de vakbeweging nog tot een akkoord komen over pensioenhervormingen, zodat de oudedagsvoorziening beter bestand wordt tegen de vergrijzing en schokken op de financiële markten.

De VVD-bewindsman heeft de afgelopen tijd duidelijk gemaakt dat hij gewoon met de wetsvoorstellen zou komen, ondanks dat werkgevers en vakbonden er nog niet uit zijn. Zij zijn nu bezig met de uitwerking van het akkoord dat ze vorig jaar juni sloten. Kern daarvan is dat de AOW- en pensioenleeftijd gekoppeld worden aan de toenemende levensverwachting en deze in 2025 waarschijnlijk op 67 jaar uitkomen.

Wetgeving kan volgens Kamp nog worden aangepast aan afspraken met sociale partners. Maar het kabinet oefent nu wel druk op ze uit door het gunstige belastingregime voor pensioensparen al aan te passen.

Vanaf 1 januari 2013 wordt de fiscale steun bij de opbouw van de aanvullende pensioenen aangepast aan de AOW-leeftijd van 66 jaar. Omdat mensen langer doorwerken, wordt er ook van uitgegaan dat mensen in hun werkzame leven over een periode van veertig jaar in plaats van 35 jaar pensioen opbouwen.

Doordat mensen meer tijd hebben pensioen te sparen, meent het kabinet dat de opbouwpercentages omlaag kunnen in het belastingregime. Vanaf 2013 bespaart de overheid hierdoor 700 miljoen euro per jaar. De hogere AOW-leeftijd moet structureel 2 miljard euro opleveren vanaf 2020.

De vakcentrale FNV is niet blij dat straks minder belastingvriendelijk pensioen gespaard kan worden. Volgens de FNV kan dit 13 procent schelen op het totaal van wat mensen opbouwen. D66 verwijt het kabinet de lasten te verhogen.

FNV-voorzitter Agnes Jongerius hoopt dat Kamp ,,zich aan zijn woord houdt en zijn wetsontwerp aanpast op het moment dat wij als sociale partners het akkoord van vorig jaar volledig hebben uitgewerkt.” Zij wees ook op de voor de FNV belangrijke eis dat de AOW-uitkering verhoogd moet worden.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer