UWV helpt tuinders met zoeken naar (uitzend)personeel

7

Het ministerie van Sociale Zaken en de uitkeringsinstantie UWV gaan tuinders helpen met het zoeken naar geschikt personeel voor onder meer het plukken van aardbeien.

Dat is de uitkomst van een gesprek dat de Landelijke Tuinbouworganisatie (LTO) maandag heeft gevoerd op het ministerie van Sociale Zaken.

De tuinders zijn boos omdat minister Henk Kamp (Sociale Zaken) pas in het uiterste geval werkvergunningen wil afgeven aan Roemenen en Bulgaren voor seizoenswerk bij vooral boom- en aardbeienkwekers in West-Brabant. Volgens Kamp zijn er genoeg andere mensen beschikbaar om dat werk te doen, zoals werklozen met een uitkering of Polen en andere Oost-Europeanen die hier al zijn.

LTO en het ministerie hebben afgesproken dat ze tot 1 juli ,,gezamenlijk een maximale inspanning leveren om knelpunten op te lossen”, aldus een woordvoerder. Na die datum wordt het zoeken naar geschikt personeel weer een verantwoordelijkheid van de ondernemers zelf.

Tuinders verenigd in de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisaties (ZLTO), hadden de Staat en het UWV eerder voor de rechter gedaagd om de kwestie. Maar de rechtbank verklaarde de zaak vrijdag niet-ontvankelijk omdat de procederende partijen geen eigen belang bij de zaak hebben, hetgeen verplicht is.

Na de uitspraak van de rechter had Kamp de tuinders uitgenodigd om op het ministerie te komen praten over de problemen. Afgesproken is dat UWV en LTO samen uitzendbureaus benaderen.

Sommige bedrijven maken al jaren gebruik van een vaste groep Roemenen of Bulgaren. Opeens andere werknemers in dienst nemen kan duurder zijn, bijvoorbeeld omdat arbeiders minder ervaren zijn en omdat kosten moeten worden gemaakt voor uitzendbureaus.

LTO gaat polsen of de gemaakte afspraken met Sociale Zaken betekenen dat bedrijven in grote financiële problemen kunnen komen. Rapportage hierover kan de organisatie begin volgende week uitbrengen, als er weer een afspraak gepland staat met Sociale Zaken. LTO voorspelt dat uitzendkrachten tientallen procenten duurder uitvallen. Als alternatief heeft LTO inmiddels stappen gezet om Hongaren naar Nederland te halen voor het werk.

De LTO is gematigd tevreden over de uitkomst van het gesprek. De organisatie is blij dat de problemen worden erkend. Op een bijeenkomst in Etten-Leur besloten de getroffen tuinders maandagavond om juridische stappen individueel voort te zetten.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

7 reacties

 1. B.Kenner op

  Ik zie niets meer in het artikel terug over de legale Roemenen van Exotic Green, is dit initiatief een doodgeboren kindje?

 2. Hille Horeman op

  ook in Hongarije zijn er nog genoeg gemotiveerde mensen te vinden die graag in Nederland willen komen oogsten. Zolang er maar huisvesting geregeld wordt volgens de SKIA norm en er normale salarissen betaald worden kunnen wij, en met ons vele andere wervingskantoren in Hongarije, de benodigde werknemers op tijd in Nederland krijgen.

  Hille Horeman
  Euromunka werving en selectie Hongarije

 3. Jordi Sol op

  Beste,

  Er zijkn circa 80.000 werkeloze polen in Nederland, waarom nieuwe mensen halen terwijl er hier al genoeg werkeloze zijn die het werk willen en kunnen uitvoeren? Dit betekend dat of de roemenen en hongarewn goedkoper zijn, of dat er via een achterdeur geld wordt terug gehaald. Dit is een zeer kwalijke zaak, want er wordt bewust voor deze groepen mensen gekozen, dan moeten wij als Nederland zijnde, waardbij normen en waarden hoog staan aangeschreven gaan kijken waarom er wordt gekozen voor deze groepen mensen. Zeker gezien dat er genoeg werkeloze mensen in Nederland reeds zijn, en het werk willen en kunnen uitvoeren.

  Graag een duidelijk antwoord daarop, dan zijn we al een stuk verder, in plaats van het probleem te verschuiven.

 4. Anita Hendericks op

  Ik wil best begrijpen, dat sommige sectoren graag met buitenlandse mensen willen werken. Wat ik echter niet wil en kan geloven, is dat de mensen die in Nederland in de WW of bijstand zitten allemaal niet willen of hoeven de werken voor hun uitkering. Nederland kent vele regels, waaronder sancties wanneer je niet wilt werken. Ik weet dat nu een hele groep mensen denkt, ja die mensen die niet willen werken, hoef ik niet in mijn bedrijf. Zo lang Nederland een luilekkerland blijft voor mensen die niet gemotiveerd zijn om hun eigen boterham te verdienen en dus niet geprikkeld worden, zal dit probleem zich blijven voordoen. Meneer Kamp, misschien zit daar de kern van het probleem?

 5. @Jordi

  Beste Jordi,
  Waar baseer je het aantal van 80.000 werkloze Polen in Nederland op? Dit cijfer ben ik nog nergens tegengekomen.

 6. Jordi Sol op

  @jeroen,

  Dit cijfers basseer ik op kennis in de markt en ervaring met werkeloze polen, die niet geristreerd staan. Er zal wel wat af moeten, maar niet veel.

 7. F & P Brabant op

  Over een paar maanden zijn 3 Nederlanders beschikbaar, ongeacht het werk, tegen ook nog eens een keer normale tarieven. Verloning en betaling via personeels en facilitair bedrijf.

Reageer