Bij omzeilen uitzendbureau toch redelijk loon voor uitzendbureau

3

Een notariskantoor neemt een kandidaat die het uitzendbureau heeft voorgedragen, buiten het uitzendbureau om, zelf in dienst.

De rechter oordeelt dat de algemene voorwaarden NBBU hier niet van toepassing zijn. Maar het notariskantoor moet de uitzender wel een redelijk loon betalen voor het zoeken en voordragen van de kandidaten.

De situatie

Een notariskantoor heeft sinds 2002 een juridisch secretaresse in dienst. De secretaresse heeft destijds eerst een half jaar via een uitzendbureau gewerkt. In 2010 neemt het kantoor contact op met hetzelfde uitzendbureau omdat het een vervangster zoekt voor de secretaresse die met zwangerschapsverlof gaat. Er worden drie kandidaten voorgesteld maar het notariskantoor laat weten de vacature in te vullen met een eigen kandidaat.

De vordering

Het uitzendbureau stapt naar de rechter en vordert een vergoeding van bijna € 7.500 op basis van de de Algemene Voorwaarden NBBU 2010.

Het verweer

Het notariskantoor zegt alleen vrijblijvend bij het uitzendbureau te hebben geïnformeerd.

Het oordeel

De kantonrechter oordeelt dat er tussen het notariskantoor en het uitzendbureau een overeenkomst van opdracht tot stand is gekomen. Het uitzendbureau mocht er vanuit gaan dat in het telefoongesprek een opdracht werd verstrekt; en het bureau heeft die opdracht aanvaard.

De volgende vraag is of de algemene voorwaarden waarop het uitzendbureau vordering baseert, van toepassing zijn. Nee, is het oordeel van de rechter. De voorwaarden zijn niet besproken in het telefoongesprek of daarna toegezonden. Het notariskantoor was ook niet bekend met de algemene voorwaarden van 2010. Het is niet voldoende dat het notariskantoor in 2002 de toenmalige versie van de voorwaarden heeft gekregen.

Redelijk loon
Omdat er geen afspraken zijn gemaakt over de vergoeding voor het uitzendbureau, moet het notariskantoor een redelijk loon betalen voor het werk dat is gedaan door het uitzendbureau (art. 7:405 lid 2 BW). Het uitzendbureau heeft haar database doorzocht, een advertentie gezet en de vacature op de website geplaatst. Na een selectie is er een intakegesprek gevoerd met een kandidaat.

De rechter komt op basis van deze werkzaamheden en de opgegeven salarisindicatie van € 2.100 op een redelijk loon uit van € 1.000. Hoe dit bedrag precies tot stand is gekomen, wordt in de uitspraak niet verder toegelicht.

Bron:
LJN BP7393
, Kantonrechter Breda
Redelijk loon
Eerste aanleg, 09 maart 2011

Door mr. Ingrid Kooijman

Over Auteur

redactieflexmarkt

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

3 reacties

  1. Dat er toch nog een vergoeding wordt verstrekt, vind ik toch redelijk apart, daar waar er geen getekende overeenkomst is. Overigens w?l een goede uitspraak voor veel uitzendbureau’s, deze situaties komen n.l. vaak voor!

  2. Misschien wel een goede uitspraak voor de uitzenders maar om zo n zaak aanhangig te maken is het overdenken waard. Dit had ook anders opgelost kunnen worden. Denk nl niet dat dit notariskantoor dit uitzendbureau ooit nog een keer zal benaderen.

  3. @oclee: het is maar de vraag of je er rouwig om moet zijn dat een dergelijke inlener in de toekomst geen contact opneemt. Dit is namelijk niet echt een hele chique manier van samenwerken.

Reageer