‘Bijstandtrekker verplicht inschrijven bij uitzendbureau’

6

Amsterdamse bijstanduitkeringgerechtigen moeten zich voortaan verplicht inschrijven bij een uitzendbureau. Wanneer ze dat niet doen kunnen ze hun uitkering kwijtraken. Dat heeft wethouder Andrée van Es (Werk, GroenLinks) toegezegd na een voorstel met die strekking van VVD-raadslid Bas van ’t Wout.

Dit meldt Het Parool donderdag.

Wethouder Van Es werd door Van ’t Wout gewezen op een onderziek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), waarin staat dat nog maar een derde van de Amsterdammers met een uitkering zich heeft ingeschreven bij een uitzendbureau.

‘En dat terwijl 58 procent van de vacatures van laaggeschoold werk via de uitzendbureaus wordt ingevuld. Je daar inschrijven lijkt mij een prima tegenprestatie voor een uitkering,’ aldus Van ’t Wout in Het Parool.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

6 reacties

 1. 2 dingen:

  1) Je kunt wel zeggen verplicht inschrijven. Maar volgens mij zijn uitzenders in het leven geroepen om de juiste match te maken. Ik heb de ervaring dat er genoeg mensen in deze doelgroep zitten die uitstekend te bemiddelen zijn. Maar ook een heleboel gewoon niet in vraag & aanbod passen. Dus van hogerhand wordt even bepaald wie wij in gaan schrijven?

  2) Wat is dan de follow-up? We maken het nu al veel mee dat deze doelgroep zich in MOET schrijven en niet in WIL schrijven. Uitzenders kunnen wel willen, maar vaak ontbreekt het aan de wil bij sommigen van deze doelgroep. De controle echter vanuit de betrokken instanties schieten ernstig tekort. Er is dus geen prikkel of stok achter de deur. Dat wordt al jaren geroepen van wel, maar de praktijk wijst anders uit.

 2. Ik vind dit een zeer vreemde regel. Alsof uitzenders er zijn om mensen in te schrijven. Je gaat toch ook niet op eigen houtje naar een bedrijf toe om daar binnen te lopen en je ‘in te laten schrijven’. Dit is net zo onnuttig als het versturen van een open sollicitatie.

  Enige wat hier gebeurt is dat het bestand van de uitzender wordt vervuild met mensen die niet willen/kunnen werken, anders waren ze al lang aan het werk.

  Daarnaast, wat te doen met mensen die zich ‘online’ inschrijven? Geldt dit dan ook als inschrijven?

 3. Aytekin Demirci op

  Hadden ze dit niet jaren terug al moeten doen?
  En dan staan ze straks allemaal ingeschreven, wat dan?
  Is er nog controle over wel/niet accepteren van aangeboden werk?

 4. In Utrecht moet je het volgende doen: ‘U schrijft zich bij ten minste drie uitzendbureaus in en bezoek [sic] ze iedere week.’
  Alsof uitzendbureaus zitten te wachten op mensen die iedere week op bezoek komen! Ze zien je al aankomen! En hoe moet je dat bewijzen? Videootje maken van jezelf met een krant in de hand van de betreffende dag, zodat ze bij het CWI kunnen zien dat je er ook ?cht was elke week? Gewoonweg absurd.

  (‘onthoudt mij’ hieronder moet zijn ‘onthoud mij’. Het is gebiedende wijs, en dus zonder t)

Reageer