Bliksemstart voor detacheerder Unit U

0

Op 8 juni 2023 zijn op het FleXevent de awards uitgereikt voor de snelste groeiers in de flexbranche in 2022. In de omzetklasse tot € 20 miljoen was detacheerder Unit U de overtuigende winnaar. Annet Maseland ging in gesprek met oprichters Robert Samson en Bas Lissenberg. Wat is het geheim achter deze snelle groei?

Een groeicijfer van 269%, dat overkomt weinig bedrijven en het maakt Unit U tot de grootste groeier (in procenten) van de hele omzetranglijst. Oprichters Robert Samson en Bas Lissenberg horen regelmatig van de mensen om hen heen hoe bijzonder het is. Zelf hebben ze geen tijd om er lang bij stil bij te staan. “Maar we zijn er superblij mee uiteraard. Het is het bewijs dat onze werkwijze wordt gewaardeerd.” Detacheringsbedrijf Unit U ging in 2020 van start. Robert Samson en Bas Lissenberg waren ex-collega’s en hadden flink wat jaren ervaring als detacheerders in de petrochemie. Ze deden zaken met bedrijven als Shell, BP, Lyondell en Exxon en de toeleveranciers daarvan. Na het vertrek bij hun werkgever in 2018 groeide de droom van een eigen detacheringsbedrijf, maar dan één gekneed naar hun eigen visie.

Unit U: Alles op basis van persoonlijke benadering

Unit U is opgericht in 2020 door Robert Samson en Bas Lissenberg, beiden met een jarenlange ervaring in de procesindustrie. Het bedrijf levert technische kennis en capaciteit ter ondersteuning van projecten. Het detacheert inmiddels 225 professionals mbo+ door de hele keten van de procesindustrie op het gebied van constructie, veiligheid, inspectie en project controls. Opdrachtgevers zijn asset owners, engineering bedrijven en contractoren.

Mensgericht

Die visie valt in één woord te omschrijven als mensgericht, zegt Lissenberg. “De markt waarin wij opereren is vrij competitief en euro-gedreven. Het draait veelal om verkoop, winstmarges en bonussen. De mens zelf wordt nogal eens vergeten.” Dat kan heel anders, vonden ze allebei. Terwijl de wereld om hen heen vol inzet op marketing automation en contentmarketing die bezoekers automatisch laat landen, gooit Unit U het vanaf dag één over een totaal andere boeg. “We posten geen jobs op internet, we doen alles op basis van persoonlijke benadering”. Hoe afgezaagd het ook mag klinken, bij hen staat de medewerker centraal, vult Samson aan. Hun mantra: een gelukkige medewerker maakt een gelukkige klant. Zich zo snel invechten in een markt, kun je dat disruptief noemen? Samson vindt van wel. “Meestal praat je bij disruptief over digitalisering en de nieuwe, platformgedreven economie. Wat wij doen is misschien beetje ouderwets. Het is dienstverlening door persoonlijke aandacht, op een volledig transparante wijze.” “Ouderwets wordt weer nieuwerwets”, vult Lissenberg aan.

Grote uitstroom

Unit U was koud een goede vijf, zes weken bezig toen Nederland begin 2020 vol in de lockdown schoot. Samson vertelt dat het er heftig aan toe ging in de sector waarin ze opereren. “De uitstroom dat jaar was enorm.” Even was er paniek. Tegelijkertijd vertrouwden ze erop dat het ook ditmaal om een cyclische beweging ging. “We hebben binnen de petrochemische sector het afgelopen decennium vaker reorganisaties gezien. Tijdens een reorganisatie gaat er veel personeel uit. Op het moment dat de noodzakelijke besparingen zijn gerealiseerd, gaat de inhuurmotor weer vol aan.” Het eerste anderhalf jaar stortten de twee zich op het leggen van de fundering van hun bedrijf. Dat betekende ‘bellen, bellen, bellen’ op basis van hun LinkedIn-netwerken en systemen inrichten. Op het moment dat de golf kwam die ontstond na afloop van de lockdown en de reorganisaties, waren ze er klaar voor.

Bekijk de beelden van de uitreiking van de award aan Unit U

Omzet

Toen de petrochemie weer op stoom was, ging het ineens heel hard met Unit U. De omzet steeg van 1 miljoen in 2020, ruim 4 miljoen in 2021, naar bijna 17 miljoen in 2022. Een verklaring voor de snelle groei begint met de constatering dat het tij meezit. “We zitten midden in een energietransitie”, zegt Lissenberg. “Opdrachtgevers bouwen nieuwe fabrieken voor biobrandstoffen, investeren in co2-reductie, waterstof, groene ammoniak. Het investeringsniveau is gigantisch en de vraag naar technisch opgeleide mensen is enorm. De vraag naar deze specialisten zal de komende tien, twintig jaar zeker nog aanhouden.” Samson vult aan: “We zijn nu al bezig om mensen door te plannen voor volgend jaar. Als een goeie specialist zich bij ons meldt, heeft hij de klanten voor het uitkiezen.” Wat kandidaten betreft vertelt het tweetal dat de persoonlijke aanpak hen in de nichemarkt die de petrochemie is geen windeieren heeft gelegd. “De petrochemie is een klein gesloten wereldje. Vergelijk de flexibele schil daarbinnen met een circus dat van fabriek naar fabriek trekt, van project naar project. Inspecteurs bijvoorbeeld zijn heel schaars. Zij praten onderling met elkaar. Als je naam daarin rondzingt, op een positieve manier, komen de topmensen vanzelf een keer naar je toe om te praten. Daarnaast zijn we veel zichtbaar op projectlocaties. We bezoeken onze mensen op de projecten regelmatig en leren op die locaties natuurlijk ook weer nieuwe mensen kennen.”

De oprichters van Unit U, Robert Samson en Bas Lissenberg, bij de awarduitreiking

Persoonlijke benadering

De interne organisatie van Unit U is ook volgens de kenmerkende persoonlijke benadering opgezet. “We zijn per discipline ingericht. Iedereen heeft z’n eigen label, zodat projectmedewerkers een vaste contactpersoon hebben. Onze recruitmentconsultants kennen hun eigen markt, weten wat de kansen zijn, de marktconforme tarieven, welke projecten eraan komen.” Een deel van hun succes verklaart Samson uit hun tariefstelling. “Wij groeien hard in omzet, maar als je onze brutomarge afzet tegen de business, dan opereren we scherp in de markt. Dat helpt ook. Zeker.” Maar uiteindelijk draait alles om de goede naam. Het is een simpel rekensommetje, zeggen ze. Als tien mensen werken aan een project onder de vlag van Unit U en zij gedragen zich als ambassadeur van ons bedrijf, dan worden het er al snel meer. Het werkt als een sneeuwbal. Dáár komt onze kracht vandaan.” Lissenberg benadrukt dat de medewerker centraal stellen voor hen geen lege reclamehuls is. “Vorig jaar hebben we een medewerkerstevredenheid-onderzoek uitgevoerd. Daarop scoorden we een 9,2. Dat verklaart eigenlijk alles.” Hun visie trekken ze ook door naar de interne medewerkers. “We hebben hier geen directeuren en er is geen groeidoelstelling. Onze recruitmentconsultants mogen daarbij in alle vrijheid hun werk inrichten. Ze krijgen geen targets voor aantallen plaatsingen of calls opgelegd en worden niet gepusht door bonussystemen. Als iemand een hele dag naar een projectlocatie wil om te praten met medewerkers die daar voor ons werken, is dat prima.”

Ambitie nabije toekomst

Samson: “Onze grootste uitdaging is voor de interne organisatie meer goede mensen te vinden: recruitmentconsultants die de verantwoordelijkheid nemen voor een bepaald vakgebied en die passen bij onze mensgerichte en duurzame manier van werken. Dan zouden we graag nog enkele labels erbij oppakken.” “En we hebben een internationale ambitie”, vervolgt Lissenberg. “De regio Antwerpen met z’n haven lonkt. Maar, we hebben geen haast. Voorlopig groeien we nog hard in Nederland.”

De award voor de snelste groeier in de omzetklasse tot €20 miljoen werd uitgereikt door Flexmeester. Hieronder een impressie van wat Flexmeester is en doet.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer